Blev Gais derbyhjälte – med första målet på 1 962 dagar

Ska man göra sitt första mål på 1 962 dagar så ska man väl göra det i ett derby. Niclas Andersén blev Gais stora matchhjälte mot Örgryte IS.
– Alla är glada för min skull i dag. Annars är de inte det, annars hatar de när jag kommer upp på träningen, säger vänsterbacken och skrattar.

ANNONS
|

16 maj 2015, Ljungskile SK mot Degerfors IF. Superettan-mötet slutar 3–0. Niclas Andersén gör ett av hemmalagets mål.

1 962 mållösa dagar senare klev samme Niclas Andersén (om än fem år äldre ...) ut på Gamla Ullevis gräs för att spela ett Originalderby mot Örgryte IS – med Gais.

Ingen, inte ens vänsterbacken själv, kunde på fullaste allvar tro att han skulle komma att spela hjälterollen. Men så blev det.

Niclas Anderséns fina kväll inleddes med att han var involverade i det 1–0-mål som Richard Yarsuvat gjorde redan i den 15:e matchminuten. Andersén la upp för Julius Lindberg som la upp för Richard Yarsuvat. Gais var i ledning.

ANNONS

Niclas Anderséns fina kväll fortsatte med att han själv gjorde det 2–0-mål som helt och fullt avgjorde derbyt. Julius Lindberg assisterade på nytt. Andersén stormade fram, fick bollen och dunkade in den bakom Fredrik Andersson i Örgryte IS-målet.

Fullträffen var alltså hans första i superettan sedan den 16 maj 2015. Därmed också hans första någonsin i Gais.

– Jag visste att han kunde göra mål och om det var någon match han skulle göra det i så var det den här, säger Julius Lindberg.

Gör han mål på träningar?

– Lika ofta som på match!

Julias Lindberg skrattade och log.

Det gjorde även Niclas Andersén själv.

– Att jag gjorde mål är ju helt sjukt. Nästan ofattbart! Bra match att göra det i också.

– Man har ändå varit nära några gånger ... Men jag kände verkligen när jag kom där att nu smackar jag den i bortre. Och den gick ju in! Det kan inte bli bättre.

Kommer du ihåg målet mot Degerfors IF 2015?

– Ja, det gör jag. Det var ett fint mål det också.

Segerfirandet: Pizza, öl och sömn

Gais-firade 2–0-segern mot Örgryte IS tillsammans med mängder av grönsvarta supportar utanför Gamla Ullevi. Att det regnade spelade ingen som helst roll. Alla skrattade och log.

ANNONS

Så också de Gais-spelare som en efter en passerade förbi och hyllade Niclas Andersén.

– Alla är glada för min skull i dag. Annars är de inte det, annars hatar de när jag kommer upp på träningen.

Att målet kom nu, berodde det på den nya frisyren?

Niclas Andersén hade rakat bort allt hår dagen innan derbyt.

– Jag tror det! Men gjorde jag det för att jag vill odla ut frisyren igen. Sedan tänkte jag: "Ska jag göra det så är det här ju en perfekt match".

En perfekt match, ja. För mål och hår. Eller inget hår.

Det ska även sägas att Niclas Anderséns väg fram till den här derbyframgången har varit knackig.

Han var skadad i början av säsongen. Han spelade lite.

– Nu har jag spelat 90 minuter i fyra matcher. Det är värt en applåd nästan. Och att jag tränar utöver det. Det gjorde jag inte förra året. Då spelade jag bara. Det är väldigt skönt att känna att man orkar spela – även om jag var jäkligt trött på slutet. Jag har kämpat flera matcher med ork och prestation. Nu känns det stabilt.

Vad betyder den här segern för er?

– Det betyder så mycket. Och jag tycker att vi var det bättre laget sett över 90 minuter.

ANNONS

Hur firar du nu?

– Nu ska jag hem och sova. En pizza och en öl – sedan sover vi.

I och med 2–0-segern är Gais nu bara en poäng bakom Örgryte IS i tabellen. Kampen om att bli bästa superettan-klubb i Göteborg har tagit fart på allvar ...

Fakta: Så startade derbylagen

Örgryte IS (4–3–3): Fredrik Andersson – Danny Ervik (Herman Sjögrell, 82), Arvid Brorsson (Joakim Karlsson, 59), Anton Lans, Anton Andreasson (Hannes Sahlin, 65) – Lukas Browning Lagerfeldt, Kevin Ackermann, Abdul Razak – Adam Bergmark Wiberg, Ailton Almeida, Daniel Paulson (Mohamed Said, 59)

Gais (4–2–3–1): Mathias Karlsson – August Wängberg, Calle Nyström, Charlie Weberg, Niclas Andersén – Boris Lumbana (Emil Wahlström, 87), Adnan Maric – Meinhard Olsen (Joackim Åberg, 67), Mervan Celik (Fredrik Martinsson, 86), Julius Lindberg (Haris Cirak, 86) – Richard Yarsuvat (Nikola Ladan, 86)

ANNONS