Blåvitt startar damlag i lägsta serien

IFK Göteborg kommer anmäla sig till damernas division 4 till nästa säsong. Det stod klart efter att klubbens medlemmar fattat det historiska beslutet på måndagskvällen.

ANNONS
|

Sedan beslutet vid årsmötet 2019 om att IFK Göteborg skulle starta damlag har diskussioner, förberedelser och undersökningar pågått. På måndagskvällens extra årsmöte klubbades till slut det historiska beslutet igenom. IFK Göteborg anmäler ett damlag till division 4 nästa år. Klubben låter de egna förmågorna som spelat ungdomsfotboll i klubben spela vidare i Blåvitts färger också på seniornivå – och inleder en satsning som föreningen hoppas ska leda till eliten.

På det kombinerande medlems- och extra årsmötet informerade klubbledningen medlemmarna på plats, dels om läget i föreningen för tillfället, både sportsligt och ekonomiskt, men stor kraft lades vid damsatsningen.

ANNONS

Styrelsen hade tillsammans med klubbledningen rekommenderat medlemmarna att rösta på alternativet med ett damlag från lägsta serien. Arbetsgruppen som jobbat med damfotbollen inom IFK Göteborg utredde möjligheten att slå ihop föreningen med en annan förening som redan hade damverksamhet på hög nivå, men rekommenderade alltså klubbens medlemmar att välja ett annat alternativ.

Det blev också det alternativet som valdes av föreningens medlemmar under mötet. Efter vissa diskussioner kring organisationsformen, främst var det frågan om damverksamheten borde vara verksam inom en egen förening inom alliansstrukturen i IFK Göteborg, klubbades beslutet igenom.

Applåder utbröt i lokalen och det jublades från flera håll.

– Det här kommer bli ett stort historiskt ögonblick för IFK Göteborg. Äntligen är vi färdiga med den här diskussionen och kan starta för fullt med ett damlag, säger ordföranden Mats Engström.

Vad kommer beslutet betyda för Blåvitt?

– Vi visar att vi är ett föredöme. Vi visar att det är lika viktigt med både killar och tjejer.

Väntas bli derby i lägsta serien

Örgryte har sedan tidigare gått ut med att man kommer starta ett damlag i den lägsta lokala serien, division 4 från och med 2020. Klubbens plan är att nå elitnivå med hjälp av de tjejer som spelat och spelar ungdomsfotboll i föreningen, kryddat med några värvningar som har mer erfarenhet. I dagsläget är planen att Göteborgsfotbollen även 2020 kommer innehålla en damserie på division 4-nivå, vilket innebär att IFK Göteborg och Örgryte kommer mötas under lagens respektive första säsonger inom damfotbollen.

ANNONS

– Vår ambition är att relativt snabbt klättra i seriesystemet några steg. Sedan gäller det att precis som med allt annat ha sans och balans i de satsningar vi kommer göra. Långsiktigt vill vi vara ett elitlag även på damsidan, säger klubbchefen Niklas Allbäck.

Hur ser ni på att det väntas bli ett derby mot IFK Göteborg?

– Det är klart att ett derby mot IFK alltid är ett derby och kommer att behandlas som det. Det hade varit väldigt roligt. Att IFK också startar damlag är positivt och kan ge olika positiva effekter.

I nästa års division 4-serie kan det efter de båda klubbarnas historiska beslut under året alltså komma att spelas derby. Det blir ett möte som potentiellt sett skulle kunna slå publikrekordet för svensk klubblagsfotboll på damsidan, som i dagsläget är 9 413, från matchen mellan Linköping och Umeå 2008.

– Vi ska försöka slå det. Det hade varit jäkligt härligt att kunna göra det både för oss och Öis. Vi har supportrar och anläggningar för att göra det. Jag tror att det faktum att både de här lagen är med kommer skapa stort intresse. Många av de mindre klubbarna kommer tycka det är kul att ta emot oss och Öis, säger Mats Engström.

ANNONS
ANNONS