Blåvitt-fansens fina gest – stöttar dödssjuke Jan-Erik

Jan-Erik Gylling, 60, har varit Blåvitt-supporter sedan barnsben. För två år sedan diagnostiserades han med en ovanlig och dödlig hjärnsjukdom. Nu går IFK-fansen samman och samlar in pengar till honom och sambon, Kim.
– Det är helt otroligt, säger Kim.

ANNONS
|

Det ringde på telefonen den 18 april 2018 i hemmet utanför Hultsfred. Kim svarade, det var Jan-Eriks neurolog som ringde. Paret fick då veta att Janne hade drabbats av cerebral amyloid angiopati. En ovanlig och dödlig hjärnsjukdom.

– Jag hoppades bara att det skulle varit fel diagnos. Hela sommaren hoppades jag på det för de behövde scanna hjärnan fler gånger. Det var dock inte fel diagnos, säger Kim.

De första symptomen på sjukdomen hade dock börjat visa sig ett par månader tidigare.

– Jag var irriterad över att han var så trög och var arg på honom varje dag. Han hjälpte inte till med något och låg bara där i soffan, säger Kim och fortsätter:

ANNONS

– Efter ett tag förstod jag ju att det var något annat ... för han var varken lat eller trög vanligtvis. Den här sjukdomen gör att han har jättesmå hjärnblödningar hela tiden. Neurologen har sagt att han kan få en hjärnblödning som är stor som en femkrona och att det inte blir någon skada alls. Sen kan han få en hjärnblödning som är stor som ett nålstick och i stället gör jättestor skada.

Intervjun med GP får helt och hållet göras genom sambon. Inte för att Janne har ont om tid utan det är i stället orken som tryter. En följd av den allvarliga sjukdomen han drabbats av.

"För varje hjärnblödning han får desto mer handikappad blir han"

På grund av sin sjukdom har Janne inte kunnat jobba på snart två och ett halvt år. Paret drev tidigare både en restaurang och ett värdhus men sedan Janne inte kunde jobba längre har restaurangen varit stängd.

Han är dock fortfarande på gott humör och har humorn intakt, menar Kim. Men högerarmen och högerbenet är nästan helt förlamade och han kan inte längre äta själv eller ta medicinen som han behöver.

– För varje hjärnblödning han får desto mer handikappad blir han, säger Kim.

LÄS MER: Så ska Torbjörn Nilsson hjälpa ungdomar att bli nästa Torbjörn Nilsson

ANNONS

Hur klarar ni er?

– Jag kan ju inte vara hemma och sköta honom utan måste arbeta också. Värdshuset har varit tomt ett tag. Han har rätt till hemtjänst men han har valt att säga nej till det då han inte vill ha in de här människorna i huset för han redan känner många av de som jobbar i hemtjänsten och inte kände sig bekväm i att låta dem sköta honom.

Under den senaste tiden har Kim haft två jobb inom omsorg och haft boendet öppet på värdshuset för att få ekonomin att gå runt. Men när Jannes hälsoläge försämrats har hon inte kunnat jobba i samma utsträckning som innan.

Paret har ansökt om stöd och hjälp i hemmet men fått nej av kommunen.

– De tycker att han är frisk nog och att han klarar sig själv ... så där håller vi på att överklaga gång på gång, säger Kim.

LÄS MER: Hur länge räcker Göteborgsklubbarnas pengar?

När coronaviruset slog till och hälsoläget för Janne försämrades stängdes värdshuset och parets ekonomiska problem blev allt allvarligare.

– Vi hade kommit så långt i vår ekonomi att elen skulle stängas av. Hade vi inte betalat den så hade det gått vidare till Kronofogden och den räkningen hade vi inte heller kunnat betala, säger Kim.

ANNONS

Räddningen – de blåvita fansen

Då fick hon en idé.

Janne vände sig till Twitter och de blåvita fansen för att be om hjälp.

– Jag sa till honom att om alla supportrarna skulle skänka en tia var ... tänk vad det skulle göra för oss ekonomiskt. Han tog då kontakt med Glenn Hysén då de är gamla barndomskompisar och bodde i samma område som barn. Men Glenn var inte så teknisk och la ut fel nummer, säger Kim och fortsätter:

– Då hörde en annan kille av sig och bad om lite information och när han la ut det så började det rulla in pengar så nu klarar vi elen och så även om det hänger på ett halmstrå hela tiden.

LÄS MER: Experten om Göteborgsklubbarnas ekonomiska läge: "Konkursläge"

Nuförtiden brukar paret prata om det mesta på förmiddagarna för på eftermiddagarna mår Janne ofta sämre och minnet är inte vad det en gång har varit.

Men en sak glömmer han aldrig.

– Vi var på Kamratgården och fick en guidad tur av Donald Nicklasson som har spelat i Blåvitt. Då började han och Janne att prata om en bortdömd straff mot Barcelona för 30 år sedan eller något sådant. Det där glömmer han aldrig bort, säger Kim och fortsätter:

ANNONS

– Fotbollen är nog det sista som lämnar hans hjärna.

Och trots att orken inte räckte till för en intervju så hälsar Janne ändå att han är mycket tacksam för allt stöd han fått från sina blåvita kamrater.

ANNONS