Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Blåvitts kris djupare – nu bara tre poäng från jumboplatsen

0–1 hemma mot Örebro SK.
IFK Göteborg inkasserade en ny förlust – efter att ha fått en ny mardrömsstart.
Med fyra omgångar kvar är laget bara tre poäng ifrån den allsvenska jumboplatsen.
– Man sitter här och är riktigt förbannad, säger tränaren Roland Nilsson.

– Nu är det upp till bevis, konstaterade IFK Göteborg-tränaren Roland Nilsson inför söndagens möte med Örebro SK.

Hans blåvita trupp var närmast helt fri från skador och sjukdomar. De hade dessutom haft en vecka på sig att träna i lugn och ro.

– Nu är det upp till bevis.

Det höll i en minut och 27 sekunder.

Nahir Besara tog emot bollen i straffområdet, la över den på vänsterfoten och drog till. Skottet tog på ett ben och styrdes in bakom Giannis Anestis.

0–1.

Det var en blåvit mardrömsstart – för tredje matchen i rad ska sägas. Mot AIK trillade det första baklängesmålet in i matchminut fyra, mot Malmö FF i matchminut tre.

Mörker.

– Man sitter här och är riktigt förbannad. Vi har pratat om och jobbat på att vi ska vara med från start, men nu var vi inte på bettet alls. Vi var passiva istället och släppte in ett mål som vi inte ska göra.

Roland Nilsson suckar.

IFK Göteborg hämtade sig aldrig efter det där tidiga baklängesmålet. Det blev förlust – igen.

Det ska dock sägas att de inte saknade blåvita chanser. Laget vann den första halvlekens avslutsstatistik med 10–2 och hade faktiskt två bollar i nät. Pontus Wernbloom var framme båda gångerna.

Först klackade han in en hörna, sedan förvaltade han ett instick. Båda målen dömdes dock bort för offside. Korrekt att döma av repriserna.

– Jag har inte sett situationerna, men de sa att det var offside. Då får man lite på det, konstaterar Pontus Wernbloom.

Mer tveksamt var det när Adam Ladebäck inte valde att ge Pontus Wernbloom straff efter en duell med Deniz Hümmet. IFK Göteborg tyckte i alla fall att huvuddomaren skulle ha blåst ...

– Det är kontakt. Sedan kanske den inte är jättehård och Pontus kanske förstärker lite för mycket, men att det är straff råder det ingen tvekan om, säger Roland Nilsson.

– Det är klart att jag förstärkte, men han sparkade mig på benet. Det var 50/50, ibland dömer de, ibland inte. Det är vad de är, det var inte där vi torskade matchen, säger Pontus Wernbloom.

Möter bottenkollegan Helsingborgs IF härnäst

Det fanns chanser även i den andra halvleken. Avslutsstatistik där landade på 12–3.

IFK Göteborg sköt och sköt och sköt ... Oscar Jansson stod emot allt. Utan att behöva anstränga sig speciellt mycket, ska tilläggas.

Örebro SK:s ledning höll. Örebro SK vann med 1–0.

Eftersom både Kalmar FF och Falkenbergs FF plockade poäng under söndagen innebär det att IFK Göteborgs läge i den allsvenska tabellen blir alltmer prekärt.

Avståndet ner till kvalplatsen är bara en poäng. Avståndet ner till jumboplatsen är bara tre poäng. Fyra omgångar återstår.

Bottenstriden i Allsvenskan

13: IFK Göteborg med 24 poäng och minus 13 i målskillnad.

14: Falkenberg med 23 poäng och minus 15 i målskillnad.

15: Helsingborg med 22 poäng och minus 13 i målskillnad (en match mindre spelad).

16. Kalmar med 21 poäng och minus 18 i målskillnad.

Helsingborgs IF väntar härnäst. Bottenkollegan.

– Det är fortfarande upp till oss själva, men vi behöver få bort de här misstagen. Det har varit tre matcher i rad nu. Det gäller verkligen att vi inte släpper in så billiga mål. Det förändrar matchbilder helt och hållet. De kan krympa hem med i tio man på egen planhalva. Då är det svårt att göra mål, säger Pontus Wernbloom.

August Erlingmark:

– Vi vet hur det ser ut och vi vet att det är ett allvarligt läge. Vi vet vad vi behöver göra. Det är fyra matcher kvar, vi ska göra allt vi kan för att lösa det – och jag är övertygad om att vi kommer göra det.

Vad gäller Yahya Kalley, som tvingades utgå skadad redan efter 35 minuter, så verkar det röra sig en ljumskskada.

– Han gled rakt in i reklamskyltarna. Det hände något där. Vi får titta på det. Avvakta och se vad det innebär, säger Roland Nilsson.

LÄS MER: Därför blev Robin Söder kvar på bänken i 86 minuter

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–4–2): Giannis Anestis – Alexander Jallow, Kristopher Da Graca, André Calisir (Hosam Aiesh, 76), Yahya Kalley (Emil Holm, 35) – Tobis Sana, Jakob Johansson (Robin Söder, 86), August Erlingmark, Giorgi Kharaishvili (Alhassan Yusuf, 76) – Patrik Karlsson Lagemyr (Alexander Farnerud, 46), Pontus Wernbloom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.