IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström. Bild: DANIEL STILLER

Blåvitts ekonomiska besked: Minus 0,6 miljoner

IFK Göteborgs ekonomiska siffror för 2020 är här. Klubben backade 15,8 miljoner på driften – och gjorde ett minusresultat på 0,6 miljoner.

ANNONS
|

När pandemin slog till ändrades det mesta för idrottsklubbarna i Sverige. Ingen publik och intäkterna minskade kraftigt.

För IFK Göteborg var det ett tag väldigt mörka siffror som befarades när det gällde det ekonomiska resultatet för 2020.

– När vi var mitt uppe i pandemin innan vi lite kunde se vart det tog vägen så var det värsta scenariot att vi skulle backa 15-20 miljoner, säger ordföranden Mats Engström.

Under medlemsmötet i oktober var det fortsatt negativa siffror som befarades. Då trodde IFK Göteborg att resultatet skulle landa på ett minusresultat mellan fem och 15 miljoner.

Så illa skulle det dock inte bli.

ANNONS

För lite senare var det befarade minusresultatet nere på mellan noll och fem miljoner kronor i december.

LÄS MER:IFK Göteborgs positiva besked om ekonomin – kommer kunna gasa 2021

Osäkra prognoser under året

Det skulle landa där.

För i årsredovisningen som släpptes under torsdagen meddelade IFK Göteborg att minusresultat landade på 0,6 miljoner kronor.

För 2019 redovisade IFK Göteborg ett plusresultat på 11,7 miljoner kronor. Det var klubbens bästa resultat på tio år.

Att det blev avsevärt mycket sämre 2020 berodde såklart på coronapandemin.

Vad gäller driftunderskottet, det som länge har varit i fokus kring IFK Göteborgs ekonomi, så landade det på 15,8 miljoner under 2020.

2019 var det 24,2 miljoner.

– Vi har själva varit osäkra under året på hur det skulle landa. Men vi känner oss väldigt tillfreds med det här resultatet. Om man tittar på siffrorna så har vi byggt upp en god likviditetsreserv som är högre än tidigare. I de här siffrorna är det också många insatser från våra supportrar och medlemmar. Det är många som har avstått från att kräva tillbaka pengarna för sina säsongsbiljetter vilket har varit till en oerhörd fördel för oss, säger Mats Engström.

LÄS MER:IFK Göteborg jublar över Aieshs förändring: ”Visat en helt annan vilja”

Supportrarnas insatser avgörande

Det landade på att lite mer än 70 procent valde att inte kräva tillbaka pengarna för sina säsongsbiljetter.

– Det betyder som sagt mycket. Utan det hade vi haft ett kraftigt negativt resultat, säger Mats Engström.

ANNONS

Under ett tufft år har även statligt stöd varit viktigt för IFK Göteborg som varit kostnadsmedvetna under året och hållit igen. Det statliga stödet landade på 18.2 miljoner kronor.

– Vi känner oss väldigt nöjda trots att vi gör en mindre förlust. Det hade kunnat vara mycket sämre.

En stor punkt för IFK Göteborg har varit att försöka sänka det stora driftunderskott som man har dragits med.

– Det ser väldigt mycket bättre ut nu. Samtidigt är det ett svårt år att jämföra med tidigare år med allt stöd som har funnits. Det är ändå ett steg i rätt riktning för oss, säger Mats Engström.

LÄS MER:Fem punkter efter IFK Göteborgs möte med Gif Sundsvall

Tolinsson-försäljningen hjälpte till

Vinsten vid försäljning av spelare landade på 22 miljoner kronor under 2020. Den enda spelaren som räknas in där är mittbacken Jesper Tolinsson. Men hela den kakan är inte enbart för försäljningen.

– Vi har också redovisat de pengar vi fått in genom nyemissionen i IFK GBG Transferintressenter där, säger Mats Engström.

Hur mår er ekonomi idag?

– Vi är fortsatt kostnadsmedvetna. Vi har samma dilemma i år där vi inte vet hur det blir med pandemin och vi vet inte om det blir publik eller inte. Vi vet inte heller hur stödet från RF ser ut om det inte skulle bli publik, säger Mats Engström och fortsätter:

ANNONS

– Jag tycker ändå att vår ekonomi mår tämligen väl och vi har byggt upp en relativt stark likviditet. Vi ska fortsätta att vara försiktiga då det fortfarande finns en osäkerhet. Men ekonomin mår ändå såpass väl att vi kan satsa om vi så tycker är skäligt.

Det här var det sista resultatet som Mats Engström var med och levererade. För ordföranden har valt att tacka nej till omval och lämnar därmed posten som ordförande i IFK Göteborg på årsmötet 15 mars.

– Jag känner att jag lämnar efter mig en bättre ekonomi än när jag själv kom hit. Det var ambitionen hela tiden att hitta en stabilitet och det har vi nu. Även om det återstår mycket hårt arbete, säger han.

IFK Göteborgs årsredovisning 2020

Nettoomsättning: 122,3 MSEK (138,5)

Vinst vid försäljning av spelare: 22,0 MSEK (39,9)

Driftsunderskott: 15,8 MSEK (24,2)

Resultat efter skatt: – 0,6 MSEK (11,7)

Eget kapital 2020-12-31: 22,5 MSEK (22,6)

Statligt stöd: 18.2 MSEK.

ANNONS