Blåvitt vann mot Bois – supertalangen hoppade in

IFK Göteborg vann årets svenska cupen-premiär. 2-0 mot Landskrona Bois efter frisparksmål av Oscar Wendt och spelmål av Oscar Vilhelmsson. 18-årige talangen Hussein Carneil hoppade in och visade framfötterna direkt.
– Helt okej, debut är debut, och han kommer definitivt undan med ett godkänt betyg, säger tränaren Mikael Stahre.

|

Tävlingspremiär på Vallhalla IP mot superettan-laget Landskrona Bois – då ställde IFK Göteborg upp med en förväntad startelva, så när som möjligen på ett namn: Alexander Jallow gick före Emil Salomonsson till höger i backlinjen.

I övrigt tog nyförvärvet från Halmstads BK, Amir Al-Ammari, plats centralt på mittfältet bredvid Gustav Svensson medan Simon Thern inledde på bänken. Samt att Tobias Sana saknades på grund av sjukdom, och Gustaf Norling startade till vänster.

Med Jallow, Al-Ammari och Norlin, samt nye målvakten Warner Hahn, var matchen inledningsvis en jämn historia där det tidigt stod klart att första målet skulle vara viktigt för att inte säga avgörande.

Det målet kom i 43:e minuten: en frispark från Oscar Wendt efter Al-Ammari tacklats omkull strax utanför Landskronas straffområde. Angående frisparkshierarkin i laget sa målskytten Oscar Wendt till C More i halvtidsintervjun:

– De andra får nog vänta ett tag till…

Till andra halvlek kom Landskrona Bois ut som ett slaget lag. IFK satte in pressen tidigt och högt, Gustaf Norlin ryckte loss längs vänsterkanten och serverade Oscar Vilhelmsson i straffområdet. 2-0 i 48:e minuten var Blåvitts första spelmål 2022.

– Andra målet är en perfekt produkt av hur vi hade förberett att vi skulle spela denna match. Det var stabilt och tryggt och vi vinner med ganska god marginal vilket vi kan förväntas göra och det gjorde vi, säger Mikael Stahre.

2-0-målet punkterade matchen, som tände till igen när 18-årige Hussein Carneil byttes in 20 minuter från slutet. Jättetalangen utmärkte sig snabbt med en mjuk bollmottagning och pigga initiativ från högerkanten med bollen klistrad vid fötterna.

– Han har varit bra under hela vintern, säger Stahre och fortsätter:

– Vi tror på honom. Nu har han fått träna med A-laget med kontinuitet. Idag gjorde han debut i tävlingssammanhang. Man måste börja nånstans och i dag gjorde vi det.

Men fler mål blev det inte.

Blåvitt var tyngre

Blåvitt vägde totalt tyngre i duell- och presspelet, medan Bois tålmodigt försökte spela sig framåt från egen backlinje. Matchbilden var länge låst och det dröjde 26 minuter innan första skarpa målchansen: en spelvändning i hög fart där Norlin spelade snett inåt bakåt till Marcus Berg som avslutade på ett tillslag via målvakten Amr Kaddoura till hörna.

I 34:e minuten ville Berg ha straff, men domaren Granit Maqedonci friade. Stämningen var uppeldad och strax därefter uppstod ett gruff på planen där IFK:s Hosam Aiesh och Oscar Wendt samt Bois Melker Heier varnades.

Resten av halvleken spelades med känslorna utanpå tröjorna vilket gynnade Blåvitt som plötsligt radade upp målchanser. Bland annat hade Oscar Vilhelmsson en boll via målvakten i ribban. Två minuter före full tid tryckte Oscar Wendt in frisparken i mål på ren kraft.

När Vilhelmsson så styrde in 2-0 direkt efter paus var dramatiken över på Vallhalla IP för den här gången. Blåvitt kontrollerade andra halvlek och vann årets cuppremiär med 2-0 inför cirka 3000 åskådare.

– Det är viktigt att man hittar balansen mellan att bli bättre men inte bli bortskämda och högfärdiga. Vi ska se ut som ett lag och idag tycker jag att det var elva spelare därute som satt ihop som en enhet. Det bådar gott, säger Mikael Stahre.

Nästa vecka väntar Norrby IF på bortaplan innan gruppspelet avslutas hemma mot allsvenska konkurrenten Mjällby AIF.