Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blåvitt tvungna att sälja: "Tvångsbiten finns där"

Ett ekonomiskt pressat IFK Göteborg kunde jubla efter sommarens försäljningar. Försäljningar som klubben var tvunget att göra. – Tvångsbiten kanske finns där lite, säger klubbens kassör Jakob Andreasson.

På onsdag bjuder IFK Göteborg in sina medlemmar till ett informationsmöte. Ett möte som till stor del kommer att handla om klubbens ekonomi. För klubbens nye kassör, Jakob Andreasson som tillträdde på posten i mars har det varit en stressig tid. De två storförsäljningarna av Haitam Aleesami och Gustav Engvall har gett klubben ett tillskott på mer än 30 miljoner, enligt uppgifter.
– Jag hade kanske inte varit lika lugn annars. Transfers är en viktig del av Blåvitts ekonomi. Vi har bland de största driftunderskotten i Allsvenskan. Jag säljer gärna spelare i framtiden men då kanske lägger pengarna på hög i stället, säger han och fortsätter.
– Varje år sammanställer förbundet allsvenskans ekonomi. Under de tre senaste åren har Blåvitt haft i särklass det största driftunderskottet, varje år har det varit 20 miljoner minus på driften. Vissa år har något annat lag dykt upp i botten men inget annat lag har varit därnere i tre år i rad förutom Blåvitt.

Varför ligger ni där?
– Vi har bland de största intäkterna i allsvenskan, där ligger vi topp tre. Men om man då ändå ligger i botten när det gäller driftnetto. Då har man ett kostnadsproblem. Visst, vi kan öka intäkterna eller så kan man minska kostnaderna. Vår stora utmaning är att vi måste bli mer kostnadsmedvetna. Tittar man på den största utgiftsposten så är det ju spelartruppen.

Ska spelartruppens budget bantas?
– Elitverksamheten är hälften av alla kostnader. Man måste ha råd med sin spelartrupp men spelartruppen är inte ett kostnadsproblem. Fotboll handlar om att ha en spelartrupp. Det går i linje med hur mycket du satsar och vart du hamnar i tabellen. Vi måste matcha våra kostnader, vissa år kan man ha en dyrare trupp än vad man klarar av. Men att vara tre år i botten när det gäller driftnetto håller inte.
– Jag tror att om man måste trimma spelartruppen så måste man göra det på ett klokt sätt. Inte bara göra sig av med allt och alla. Det handlar om att ibland hitta billigare lösningar, flytta upp en junior och bli mer kostnadsmedveten. Många bäckar små blir en förbaskat stor å tillslut.
– Styrelsen sätter en ram på hur mycket truppen får kosta. Om vi rent hypotetiskt skulle minska så får Mats (Gren) minska. I så fall ska det trimmas på ett klokt sätt. Vi har sagt att vi inte säljer spelare för skambud. Där är vi inte. Trimningsprocessen kan ta tid. Om man är vid ruinens brant så säljer man av allt visst är det så. Men där är vi inte.

Var ni tvungna att sälja spelare i år?
– Ja, alltså ... svår fråga ... visst är det så att vi har ett behov av ett transfernetto. Det har vi varit i flera år. Vi hade dock kanske sålt även om vi haft ett bättre driftnetto. Du kan inte hålla kvar spelare på en modern arbetsmarknad. Sen kanske du har bättre styrning när du vill sälja med ett bättre resultat. Men tvångsbiten kanske finns där lite, men inte fullt ut.

Akademin, vad säger du om den?
– Jag tycker att akademin får oförtjänt mycket skit. Vi är det enda laget som så öppet redovisar vad vår akademi kostar. Förra säsongen var det minus nio miljoner. Eftersom de andra klubbarna inte redovisar det lika öppet så vet vi inte om vår akademi är dyr eller inte.
– Men vi kan säga såhär, Gustav (Engvall) kom till oss som 15-åring. Han var inte redo för att gå in i ett A-lag. Vi är beroende av en tillräckligt bra akademi för att få de bästa spelarna. Vi norpade honom framför Kalmar. Akademin är en nödvändig faktor för oss. Tittar man totalt sett på spelare som sålts och spelare som kommit upp i A-laget så är akademin en plusaffär, det är jag övertygad om. Sen måste man våga ifrågasätta, är vi tillräckligt bra?

Hur har första tiden i styrelsen varit?
– Vissa saker hade man kläm på. Men man kan bli lite ödmjuk inför snabba beslutsprocesser. Sen är jag fascinerad över hur många parter som kan vara inblandade. Det är många aktörer i fotbollen. Det kan vara svårt att förstå ibland. Sen har jag inte upplevt någon chockartad grej sedan jag bytte sida. Möjligtvis arbetstiden, det tar mycket tid …
– Jag lägger nog upp mot tio timmar i veckan och sen ska man ju gå på matcherna också.

Men du sitter inte på styrelsens platser?
– Jag har mitt årskort på Levande Sittplats. Jag är ganska hetlevrad på matcherna och så kan jag inte vara på ”grädhyllan”. Jag kanske kommer dit när jag är äldre och behöver sitta ner.
– Ibland kan jag ju känna lite press, sen finns stoltheten där också. Att få chansen och äran att vara kassör.

Hur mår klubbens ekonomi nu?
– Det tänker vi berätta på mötet, vi har sagt att vi inte vill säga något innan.
– Vi hoppas ha en dialog och kunna svara på frågor. Vi vill vara trovärdiga, vi vill att supportrarna ska känna förtroende för oss. Vi vill inte bjuda på några överraskningar som det varit de senaste åren.