IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson. Bild: DANIEL STILLER

Blåvitt tvingas böta för AFC-banderollerna

IFK Göteborg tvingas böta 25 000 kronor för tre banderoller som visades upp under mötet med AFC Eskilstuna i våras. Nu står det klart att bötesstraffet står fast efter att Riksidrottsnämnden avslagit överklagan.

ANNONS
|

AFC Poutana – slang på grekiska (AFC Hora).

Ryssholm Sirot – Ryska för ”Ryssholm hemlös”.

”Styra fotbollsförening som diktatur – det är Ryssholms signatur”.

I vårens möte mellan AFC Eskilstuna och IFK Göteborg visades de tre banderollerna upp av blåvita supportrar.

Det gjorde att AFC anmälde IFK Göteborg till Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd – som i sin tur straffade klubben med böter på 25 000 kronor.

IFK Göteborg överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden.

Ett beslut har kommit därifrån nu.

RIN friar IFK vad gäller den tredje banderollen, alltså ”Styra fotbollsförening som diktatur – det är Ryssholms signatur”.

Dock inte vad gäller de andra två.

ANNONS

Och bötesbeloppet på 25 000 kronor står kvar.

”IFK Göteborg har i ansvarsfrågan anfört att det inte är ett rimligt krav att deras personal ska kunna tolka ”Hora” på grekiska eller ”Hemlös” på ryska. Enligt RIN:s uppfattning bör banderoller som tar sikte på motståndarlaget eller dess representanter kontrolleras särskilt noga. Detta då det finns större anledning att misstänka att sådana banderoller kan vara av kränkande karaktär. En sådan kontroll, vilket i detta fall krävs en översättning av enstaka ord, hade enkelt kunnat genomföras med dagens teknik. I vart fall borde IFK Göteborgs personal ha reagerat på att texten inte utan närmare översättning eller vidare förklaring kunnat som otillåten enligt 6 kap. 4 § TB. En sådan bedömning hade kunnat genomföras med rimliga resurser och utan krav på särskilt språkkunnig personal. Genom de uppgifter som IFK Göteborg lämnat i ärendet är det således inte visat att förening gjort allt som ålegat förening att göra i syfte att förhindra supportrarna att visa de aktuella banderollerna under matchen”, skriver Rin i sitt beslut.

ANNONS