Blåvitt krossade Värnamo i säsongens sista match

IFK Göteborg har haft en tung höst.
Men när säsongen avslutades borta mot IFK Värnamo gjordes det på bästa vis.
Ett stort bortafölje, fyra mål framåt och en sista seger för året.
– Det är klart att det är skönt att avsluta med en seger, men det gör inte säsongen bättre bara för att vi gör det, säger Gustav Svensson.

|

IFK Göteborg avslutade sin allsvenska säsong på bortaplan mot ett formstark IFK Värnamo.

Blåvitt hade med sig ett gediget bortafölje med omkring 1 200 supportrar på plats på Finnvedsvallen. De fick se sitt lag ta ledningen på hörna i den första halvleken – innan lagets målkung Marcus Berg kunde utöka direkt i den andra halvleken.

Trots en Värnamo-reducering kunde IFK Göteborg till slut vinna med 4–1 efter att den tidigare Blåvittspelaren Bernardo Vilar blivit utvisad och Gustaf Norlin punkterat matchen med två mål.

– En svår match på förhand med tanke på att varken vi eller Värnamo hade så mycket att spela för. Då blir det inte jättelätt att hitta motivation i såna här matcher, men vi gjorde ändå en okej match tycker jag, säger mittfältskuggen Gustav Svensson.

Kontrakstlöse profilen gav ledning i paus

Nykomlingen Värnamo, som endast hade förlorat en av sina nio senaste matcher, började matchen piggast.

Efter halva den första halvleken jämnade spelet ut sig allt mer och Blåvitt lyckades vaska fram den dittills hetaste målchansen. Oscar Wendts hörna landade perfekt på Johan Bångsbos panna mitt framför mål, men 19-åringens nick blev missriktad.

Kort därefter var Eman Markovic centimeter i från att ge bortalaget ledningen, men Hampus Gustafsson i Värnamos mål stod för en jätteräddning. Men målet skulle komma.

På den efterföljande hörnan skarvade Gustav Svensson fram Sebastian Eriksson som i sin tur styrde bollen i nät med pannan – och sträckte nävarna mot den regniga skyn.

– Jag ska egentligen ut framför (Marcus) Antonsson där men jag orkar inte den här gången. Det blir en lucka emellan i stället där Gustav (Svensson) ser mig, och jag står väl där och petar i näsan och får den i huvudet, sa Eriksson till Discovery plus i paus.

Gustav Svensson berättar om målet för GP efter matchen:

– Jag blev väldigt fri och försökte nicka in bollen i samma hörn som den kom från, men så stod ”Sebban” där i vägen. Men det var ju tur det, då kunde han skarva in den gött där.

Sebastian Eriksson, som senast under lördagen berättade för GP att han ännu inte vet om han får vara kvar i Blåvitt kommande säsong, hyllades därefter länge och väl av de blåvita supportrarna.

Norlin tvåmålsskytt när Vilar visades ut

Den andra halvleken hann bara bli några minuter gammal innan IFK Göteborg kunde dubblera sin ledning.

Gustaf Norlin löpte på sedvanligt manér i djupled och spelade in mot Marcus Berg. Via Värnamo-ben kunde den blåvite skyttekungen placera in sitt 14:e mål för säsongen.

Men Värnamo skulle skaka liv i matchen omgående. Den förre Öisaren Ajdin Zeljkovic fångade upp bollen i utkanten av Blåvitts straffområde och tryckte in bollen i nät.

Värnamo skulle genast göra uppgiften svårare för sig själva. Den tidigare Blåvitt-spelaren Bernardo Vilar, som lämnade Göteborg i somras, träffade Emil Salomonsson med en armbåge i en nickduell. Brasilianarens andra gula kort var ett faktum – och utvisningen likaså.

Efteråt uppstod ett mindre tumult där Vilar var frustrerad och Oscar Wendt fick kliva in och leda sin förre lagkamrat åt sidan.

Med knappa halvtimmen kvar kunde IFK Göteborg så gott som punktera matchen. Eman Markovic stod för en briljant framspelning till Gustaf Norlin som var säkerheten själv framför mål och placerade in 3–1 till bortalaget.

Med 20 minuter kvar att spela pausades spelet efter en stor bengalbränning av bortaklacken. När domare Kristoffer Karlsson väl skulle starta spelet igen valde han att vänta efter att en supporter på Finnvedsvallen behövt läkarvård, enligt Discovery plus. Det finns inga uppgifter om att de bägge händelserna har något med varandra att göra.

När spelet väl var igång kunde Gustaf Norlin trycka in 4–1 på straff på tilläggstid.

Med det avslutade Blåvitt säsongen med en trepoängare. IFK Göteborg slutar därmed på en åttondeplats i den allsvenska tabellen 2022.

– Det har varit väldigt mycket upp och ner. Nu blir det att utvärdera och se vad vi kan förbättra nästa år. Vi har haft en del formtoppar tycker jag, men ganska många svaga moment också, summerar Gustav Svensson.

– Det är klart att det är skönt att avsluta med en seger, men det gör inte säsongen bättre bara för att vi gör det. Vi vill mer och vi vill framför allt hitta en jämnare nivå. Det är något vi får jobba stenhårt för nästa år.

Så spelade IFK Göteborg

4–3–3: Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson (Felix Eriksson, 97’), Calle Johansson, Johan Bångsbo, Oscar Wendt (Alai Ghasem, 97’) – Gustav Svensson, Sebastian Eriksson, Hussein Carneil – Eman Markovic (Abundance Salaou, 87’), Marcus Berg (Suleiman Abdullahi, 85’), Gustaf Norlin