Stefan Lindqvist.
Stefan Lindqvist. Bild: MATHIAS BERGELD

Blåvitt i sorg – Stefan Lindqvist död i sviterna av ALS

Den tidigare IFK Göteborg-spelaren Stefan Lindqvist är död. Den före detta lagkaptenen avled i sviterna av ALS under söndagen, det bekräftar Blåvitt på sin hemsida. Stefan Lindqvist blev 52 år gammal.

ANNONS
|

Så sent som i somras hyllades Stefan Lindqvist inne på Ullevis gräsmatta inför mötet med Gif Sundsvall i allsvenskan.

– Det är stort för mig och det är också bra att sjukdomen uppmärksammas. Det finns ju inget botemedel mot ALS och det är många som drabbas, sa Stefan Lindqvist till GP då.

Den tidigare lagkaptenen har under tio års tid gått en tuff kamp mot förlamningssjukdomen ALS.

En kamp som under söndagen fick sitt slut.

"Det är med stor sorg IFK Göteborg har nåtts av beskedet att Stefan Lindqvist har avlidit i sviterna av ALS", skriver IFK Göteborg på sin hemsida.

ANNONS

LÄS MER:Så hedrar IFK Göteborg Stefan Lindqvist

Fakta: ALS

Amyotrofisk lateral skleros (ALS) är en förlamningssjukdom som bryter ner nervceller i ryggmärgen och hjärnan. Orsaken till att en person drabbas av ALS är ännu inte känd och sjukdomen saknar botemedel, dock kan vissa av besvären behandlas.

Hos ungefär var tionde person som drabbas av sjukdomen finns en ärftlighet. Varje år drabbas drygt 200 personer i Sverige där de flesta befinner sig inom ålderspannet 50-70 år. Sjukdomen är något vanligare bland män.

Källa: Vårdguiden

Lindqvist var en viktig kugge i det IFK Göteborg som under slutet av 80-talet samt under 90-talets första hälft skördade stora framgångar både i Sverige och ute i Europa.

Mittfältaren spelade hem hela fem SM-guld med Blåvitt, ofta med kaptensbindeln på armen.

Lindqvist inledde sin karriär i Halmstads BK innan han lämnade för spel i schweiziska Neuchâtel Xamax FC 1990. Efter ett år där vände han hem till Sverige och IFK Göteborg där han stannade till säsongen 1997. Han är även noterad för fem landskamper för Sverige.

Lindqvist har under sjukdomstiden pratat öppet om sin kamp mot ALS, en sjukdom där det ännu inte finns något botemedel.

– Man hör människor prata, och fler och fler pratar öppet om sjukdomar och psykisk ohälsa, det är inte tabu längre. Det är klart att det är jobbigt. Under idrottskarriären mötte man många motståndare som inte var omöjliga att besegra, men det här vet man att det inte går. Inte ännu i alla fall, berättade han i Olof Lundhs podcast för ett drygt år sedan.

Lagkaptenerna Paolo Maldini och Stefan Lindqvist hälsar på varandra inför Champions League-mötet  mellan IFK Göteborg och Milan 1996.
Lagkaptenerna Paolo Maldini och Stefan Lindqvist hälsar på varandra inför Champions League-mötet mellan IFK Göteborg och Milan 1996. Bild: DENNY CALVO

Fakta: Stefan Lindqvist karriär

Klubbar: Halmstad (1986-1990), Neuchâtel Xamax (1990-1991), IFK Göteborg (1991-1997), Dalian Wanda FC (1997), Motherwell (1997-1998), Strømsgodset IF (1998).

Landskamper: 5 A-kamper för landslaget.

Stefan Lindqvist gjorde 349 A-lagsmatcher för IFK Göteborg.

LÄS MER:Stefan Lindqvist om hyllningsmatchen: "En stor ära"

ANNONS