Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström. Bild: MICHAEL ERICHSEN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Blåvitt har plan för superettan: ”Förberedda om det skulle hända”

IFK Göteborgs ser ut att presentera ett minusresultat någonstans mellan fem och 15 miljoner kronor för 2020. Den prognosen meddelade klubben under onsdagens medlemsmöte.
Där berättade klubbdirektör Max Markusson också att det finns en plan för om klubben skulle trilla ur allsvenskan.
– Vi är förberedda om det skulle hända.

Under onsdagskvällen höll IFK Göteborg ett digitalt medlemsmöte. 843 blåvita hade anmält sig.

Som så många gånger tidigare hamnade ekonomin snabbt i fokus. På den punkten har klubben haft ett budgetmål på att gå plus-minus-noll 2020, det poängterades så sent som i början av september.

På grund av coronapandemin ser IFK Göteborg dock inte ut att lyckas med det.

– Prognosen nu är att vi kommer landa någonstans i häraden minus fem till minus 15 miljoner, konstaterade klubbdirektör Max Markusson under medlemsmötet.

– Varför det är ett så stort spann är för att vi har ett antal intressanta avtal som ligger för förhandling och för att vi vet inte hur mycket RF (Riksidrottsförbundet) kommer skjuta till heller.

IFK Göteborg klev in i året med ett eget kapital på 22,6 miljoner. Det kommer alltså fortfarande vara positivt om den nuvarande prognosen slår in.

En förklaring till att minusresultatet för 2020 inte ser ut att bli större är att klubben har fått in 10,5 miljoner från olika supporterinitiativ.

– Det har varit helt avgörande och fantastiskt, sa Max Markusson.

LÄS MER: Till Belgien – för att ta fart mot Manchester City

Även försäljningen av Jesper Tolinsson till belgiska Lommel SK har spelat en viktig roll. IFK Göteborg beräknas få omkring 25 miljoner för mittbackstalangen.

– Den förhandling vi hade med Lommel och City Group påbörjade vi långt tidigare. Där har vi känt att vi kommer hamna på en nivå som säkrar vårt eget kapital. Då fattade vi beslutet att inte sälja fler spelare, sa Max Markusson.

– Uteblivna sportsliga resultat har gjort att spelarna inte är lika attraktiva, vi hade inte fått lika bra betalt om vi hade sålt nu. Med tanke på den affären vi gjorde med Lommel fattade vi beslutet att spelarna ska vara kvar på Kamratgården och bidra till att säkra ett allsvenskt kontrakt.

”Inget vi vill prata om”

På tal om den blåvita ekonomin dök det upp en fråga under medlemsmötet som handlade om huruvida klubben har en plan B om det skulle bli en nedflyttning till superettan. IFK Göteborg ligger precis ovanför den negativa kvalplatsen just nu.

Max Markusson svarade:

– Vi jobbar med olika budgetalternativ. Det är inget vi vill prata om, allt fokus ska ligga på att klara oss kvar i allsvenska, men vi är förberedda om det skulle hända.

Markusson tillade – om just den sportsliga situationen:

– Att vi ligger precis över ett kvalstreck fanns inte med i planen. Vi måste se varandra i ögonen ställa ganska hårda frågor: Varför har vi hamnat där vi hamnat?

Sportchef Pontus Farnerud:

– Detta är inte tillräckligt bra för IFK Göteborg, vi måste vara självkritiska. Vi har inte varit tillräckligt bra. Tabellen ljuger inte.

– Vi ville ha in spets (i våras) för att konkurrera mot de andra lagen. Men när vi skulle bygga vidare så kom corona och det slog hårt mot sporten. Vi fick dra i handbromsen när det gäller nyförvärv och spelare in. Viktigast var att hitta en balans i ekonomin.

IFK Göteborg har fem matcher kvar att spela i allsvenskan 2020. Örebro SK väntar härnäst.

LÄS MER: Blåvitts ekonomiska stålbad – 2020 kan bli ett mardrömsår

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.