Blåvita besvikelsen: "Gjorde inte det vi snackat om"

Första hemmaförlusten mot IF Elfsborg på nästan 17 år. Dessutom ett spel som inte alls stämde. IFK Göteborg fick en mardrömsstart på allsvenskan 2020.
– Vi får skylla oss själva, säger tränaren Poya Asbaghi.

ANNONS
|

Var det ens en match som skulle spelas? Det kändes knappt så.

Visst, solen sken, "Snart skiner Poseidon" ljöd och spelarna vandrade ut på planen.

Men i övrigt? Tyst. Kusligt tyst.

Ett tomt Gamla Ullevi. Det märktes. Och kanske avspeglade det sig även på spelarnas prestationer?

Det hände inte mycket under den första kvarten mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg. Och det dröjde ända till den 33:e (!) minuten innan matchen fick sitt första skott på mål.

LÄS MER:Mardrömsbeskedet om Giorgi Kharaishvili: ”Kan dröja någon vecka innan han är tillbaka”

Sargon Abraham, hyllad av Poya Asbaghi för att ha hittat en ny nivå i sitt spel under försäsongen, testade från distans. Avslutet blev dock fösigt och svagt.

ANNONS

Abraham försökte igen bara någon minut senare. Hårdare den gången, men ändå inget som oroande Elfsborgsmålvakten Tim Rönning nämnvärt.

Elfsborg då?

Jesper Karlsson konstsparkade i den 39:e minuten. Ingen lycka.

Sedan kom 0–1.

Sargon Abraham slarvade, Elfsborg tog över bollen och satte fart. Det gick snabbt. Ett klapp-klapp-klapp-anfall där bollen gick som på ett snöre fram mot det blåvita målet.

I slutskedet hade Per Frick inga som helst problem med att trycka in ledningsmålet bara någon meter från mållinjen.

"SÅ JA GUBBAR!". De gulsvarta ledarna och avbytarna exploderade i ett glädjerus.

Ett tyst "fan" hördes från någon av de blåvita.

Tungt i pausen

Baklängesmålet var ruskigt tungt. Pausvisslan ljöd kort därefter och det var hängande IFK-huvuden som klev av planen.

– Jag tycker att vi gjorde det bra i pressen. Vi pressade och vann boll. Sedan slarvade vi en gång – och de gjorde mål. Efter det kändes det inte som att vi hade något framåt. Vi gjorde inte det vi skulle, det vi har snackat om. Man är besviken, suckar Patrik Karlsson Lagemyr.

IFK Göteborg agerade relativt omgående i den andra halvleken. Tobias Sana ersatte Sargon Abraham.

Det hjälpte föga.

Precis som Patrik Karlsson Lagemyr var inne på: Inte mycket stämde för de blåvita. Spelet hackade och knackade. Några egentliga målchanser skapades inte.

ANNONS

Med lite knappt 20 minuter kvar tvingades André Calisir dessutom kliva av skadad.

Tungt.

Och sedan visade August Erlingmark ut, ett direkt rött kort, ut efter att ha trampat en liggande Marokhy Ndione i ryggen.

LÄS MER:August Erlingmark utvisad – klev över motståndaren

Tungt det också.

Under slutforceringen skickade IFK Göteborg in Alexander Farnerud (debut) och Emil Holm.

Det hjälpte inte heller.

Elfsborg vann med 1–0 – och tog därmed sin första seger borta mot IFK Göteborg sedan den 1 september 2003.

Lasse Nilsson avgjorde då. Per Frick nu.

– Man har förberett sig så länge och så förlorar man första matchen ... Men det är många matcher kvar. Det gäller bara att studsa tillbaka, säger André Calisir.

”Hoppas vi studsar tillbaka redan till nästa match”

Tränaren Poya Asbaghi:

– Vi ville såklart vinna matchen, ett kryss hade varit en besvikelse. Vi vill vinna här hemma. Sedan kan man förlora på olika sätt. Vi har haft matcher här där vi totalt har spelat ut våra motståndare, men ändå förlorat. Jag tycker att det var en jämn fotbollsmatch i dag. Vi får skylla oss själva att vi inte fick med oss några poäng.

Patrik Karlsson Lagemyr säger att ni inte gjorde "det ni hade snackat om". Utveckla.

– Vi kommer möta lag som överraskar oss taktiskt och med startelvor. I den här matchen gjorde Elfsborg exakt allt vi hade pratat om – från början till slut. Det kan inte komma som en chock för vår del. Vi hade inte elva spelare som gick sin egen väg, men vi hade behövt ha med alla elva spelare för att kunna vända matchen.

ANNONS

Hur långt ifrån det du hoppas är årets IFK Göteborg var det här?

– Förhoppningsvis handlar det mer om det mentala och att vi har haft en väldigt lång period av träningar och inte sett en motståndare. Jag hoppas att vi drar lärdom av det och studsar tillbaka redan till nästan match. Det är inte helt bortblåst det vi vill. Det handlar om mindset och att komma in i tävlingssäsongen.

Så startade IFK Göteborg

(4–2–3–1): Giannis Anestis – Nzuzi Toko, Kristopher Da Graca, André Calisir (Noah Alexandersson, 72'), Victor Wernersson (Alexander Farnerud, 88’) – August Erlingmark, Alhassan Yusuf – Hosam Aiesh, Patrik Karlsson Lagemyr (Emil Holm, 87'), Sargon Abraham (Tobias Sana, 58') – Robin Söder

LÄS MER:Desinfektionsmedlens och protokollens fotbollsår

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS