BK Häcken vill att en av cupfinalerna flyttas

Cupfinalerna har lottats – och det blir bortaplan för både BK Häckens herr- och damlag 18 maj.
Då vill klubbchefen Marcus Jodin att finalerna flyttas till olika dagar.
– Jag utgår från att vi inte ska behöva spela två bortafinaler på samma dag, säger Jodin.

ANNONS
|

BK Häcken är i final i svenska cupen med både herr- och damlag. Precis som i fjol är det tänkt att finalerna ska avgöras på samma dag, nämligen 18 maj.

Direkt efter Häckens semifinaltriumf mot Djurgården (3–0) lottades finalarenorna i TV4, och lotten föll så här:

* Mjällby AIF-BK Häcken i herrfinalen.

* Hammarby IF-BK Häcken FF i damfinalen.

På Svenska Fotbollförbundets hemsida går att läsa att ”båda spelas på Kristi himmelfärdsdagen den 18 maj”, men Häckens klubbchef Marcus Jodin reagerar starkt på att behöva spela två bortafinaler på samma dag.

– Det skulle förvåna mig om de håller fast vid det. Jag förstår tanken, men den är inte möjlig längre. Vi har så många dubbelklubbar som kan stå i samma situation. Jag utgår från att man flyttar någon av matcherna.

ANNONS

Vad har ni fått för svar?

– De tar naturligtvis med sig det, men det skulle förvåna mig om de inte fattar ett annat beslut än att flytta någon av finalerna. Förbundet får svara på vilka dagar som är rimliga. Men jag utgår från att vi inte ska behöva spela två bortafinaler samma dag.

Hur påverkar det era chanser att vinna titlarna nu när det blev bortaplan i bägge finaler?

– Klart det påverkar. Publiken är viktig, hemmaplan är viktig. Men vi var seriens bästa bortalag på herrsidan i fjol, och vi har höstens bästa bortalag på damsidan, så vi kan absolut spela bra fotboll var som helst. Det är mer för folkfesten och hemmapubliken det här känns tungt, säger Marcus Jodin.

Klubbchefen tillägger:

– Men vi ska nog få en fin dag både i Blekingepärlan nere vid havet och i Stockholm.

Ekonomiskt spelar det ingen roll eftersom intäkterna splittas mellan finallagen och SvFF.

Däremot är det så klart en fjäder i hatten för BK Häcken att ha två lag i cupfinal 2023 – och två lag som kan vinna allsvenskan 2023.

Fyra titlar på ett år, är det en vision eller kan man ha det som målsättning?

ANNONS

– (skratt) Det är nog svårt. Vårt huvudmål, både på herr- och damsidan, handlar om Europaspel. Det kommer alltid trumfa det andra. Sedan är titlar kul och tittar betyder mycket.

Du säger väl inte nej till fyra titlar 2023?

– Det gör jag absolut inte, men jag funderar på om inte ett Europagruppspel trumfar det. Vi kanske inte behöver ha alla titlar, utan hellre två titlar och ett Europagruppspel, säger Marcus Jodin.

Häckens lagkapten Samuel Gustafson var allt annat än nöjd med lottningen.

– Det är ju vad det är. Det är en piss-arena så klart. Det hade varit mycket bättre att spela här, säger Gustafson och syftar på Bravida arena.

Samuel Gustafson (vänster) vill gärna slippa att spela på Mjällbys arena.
Samuel Gustafson (vänster) vill gärna slippa att spela på Mjällbys arena. Bild: DANIEL STILLER

Lagkapten Gustafson utvecklar resonemanget om Strandvallen:

– Den är liten och det är dåligt gräs. Vi åkte ner och vann förra året så vi har alla möjligheter. Men vi trivs bättre här än på bortaplan. Det är vad det är.

Att favoritskapet lär landa på BK Häcken mot Mjälbby AIF kommenterar Samuel så här:

– De spelar efter sina förutsättningar och gör det bra, det såg man inte minst nu i semifinalen mot Hammarby. Det blir att bryta ner det försvarsspelet på något sätt. Men den matchen ligger så långt fram i tiden, säger Samuel Gustafson.

ANNONS

Lagkamraten Lars Olden Larsen är inte riktigt lika negativt inställd till underlaget på Strandvallen utan beskriver det som en ”bra utmaning”:

– Så klart är det något annat än att spela på en snabb Bravida-matta, men jag såg en bilder på Twitter tidigare i dag att den såg okej ut. Fotboll ska spelas på gräs i de stora matcherna, ska det inte? avslutar Lars Olden Larsen.

LÄS MER:Per-Mathias Högmos Häcken har ett nytt vapen i arsenalen

LÄS MER:BK Häcken klart för cupfinal – efter kross av Djurgårdens IF

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS