BK Häcken överkört i seriefinalen – nu känns guldet långt borta

0–3 borta mot Malmö FF. Det känns som att BK Häckens guldchans försvann där. För inte är det väl realistiskt att tro att de gulsvarta ska kunna plocka in nio poäng på serieledaren?
– Nej, det är det inte, konstaterar lagkapten Rasmus Lindgren.

ANNONS
|

Sex poäng bakom serieledande Malmö FF inför söndagens möte på Eleda Stadion (om än med en match mindre spelad). Känslan var att BK Häcken skulle behöva vinna för att på allvar kunna hänga med i guldjakten.

Det gick dock åt skogen. Ordentligt.

Trots att BK Häcken hade pratat om att Malmö FF brukar inleda matcherna starkt så släppte laget in två mål på 16 minuter. Det gick blixtsnabbt.

Isaac Kiese Thelin var involverad i båda målen. Först vann han en duell med Joona Toivio och spelade fram Ola Toivonen som med ett lågt vänsterskott placerade in 1–0 bakom Pontus Dahlberg. Sedan höll han sig själv framme och stötte in 2–0 efter ett långt Jonas Knudsen-inlägg.

ANNONS

Just de där inläggen hade BK Häcken också förberett sig på inför matchen. Det hjälpte alltså inte heller ...

– Det är inte bra att åka ner hit och direkt släppa in mål på en omställning och ett inkast. Då är det uppförsbacke, säger Erik Friberg.

Malmö FF gjorde ytterligare ett mål i matchen. Även det kom efter en fast situation. Hörna från vänster i matchminut 51. Isaac Kiese Thelin (igen) var siste spelare på bollen.

3–0 – seriefinalen slutade så.

– De var bättre än oss. Speciellt åt de upp oss på fasta. Det var där deras chanser kom, säger Rasmus Lindgren.

Varför blev det så?

– Det är svårt att säga. Vi vet våra roller, i dag blev det inte alls bra.

Tränaren Andreas Alm:

– Det är bara att gratulera Malmö till en klar seger. Det var inte mycket att säga om.

Nä, det var inte det. BK Häcken skapade i princip inget framåt. Det vassaste var en Joona Toivio-frispark på tilläggstid.

– Vi var alldeles för uddlösa framåt. Jag tror inte att Marko (Johansson) gjorde en enda räddning. Vi hade inga avslut. Det är oroväckande för oss. Vi har spelat bra i år och kunnat komma till chanser. I dag tog de bort all offensiv spets på den sista tredjedelen, säger Andreas Alm.

ANNONS

Erik Friberg:

– De är så defensivt skickliga. Vi kom inte till så bra lägen. Vi kom in i fickor som vi ville, men därifrån hade vi svårt att komma till lägen. Vi fick inte riktigt ordning på den sista tredjedelen.

I och med förlusten är BK Häcken nu nio poäng bakom Malmö FF (om än med en match mindre spelad).

– Det är tufft.

Erik Friberg suckar.

Är guldchansen borta nu?

– Guldet borta ... Vi får försöka vinna så många matcher som möjligt, men det är klart, vi ska vinna tre matcher mer än Malmö gör. Det är inte det lättaste. Men snubblar dem ska vi försöka vara där.

Tror ni fortfarande på det?

– Det är klart. Det måste vi göra.

Rasmus Lindgren på samma ämnet.

– Vi får tänka på att vinna så många matcher som möjligt. Då kommer vi i alla fall vara med på platserna bakom Malmö – det var det inte många som trodde innan. Vi måste göra det, vi måste upp på hästen och vinna igen.

Är det realistiskt att tro att ni ska hämta in nio poäng på Malmö FF då?

– Nej, det är det inte. Normalt sett ska det inte vara det. Det är realistiskt att spela om Europaplatserna.

ANNONS

BK Häckens nästa allsvenska match spelas hemma mot Falkenbergs FF.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–2–3–1): Pontus Dahlberg - Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Rasmus Lindgren (Johan Hammar, 82), Oskar Sverrisson – Erik Friberg, Alexander Faltsetas (Gustav Berggren, 73) – Patrik Wålemark (Viktor Lundberg, 73), Daleho Irandust, Ahmed Yasin (Kevin Yakob, 88) – Alexander Söderlund (Jasse Tuominen, 46)

ANNONS