Heiko Vogel har tränat flera europeiska klubbar. Här syns han på en presskonferens från sin tid i österrikiska Sturm Graz.
Heiko Vogel har tränat flera europeiska klubbar. Här syns han på en presskonferens från sin tid i österrikiska Sturm Graz. Bild: M. OBERLAENDER

Bestraffningen för Heiko Vogel: tvingades träna damlag

Tyska Borussia Mönchengladbachs reservlagstränare Heiko Vogel stängdes av efter osportsligt uppträdande mot en domare. Som bestraffning skulle han även träna ett dam-eller flicklag vid sex tillfällen, vilket nu mötts av kritik.
– Bestraffningen sätter träningen av ett damlag i nivå med välgörenhetsarbete, säger Nicole Selmer från nätverket Frauen im Fussball till ESPN.

ANNONS
|

Det var efter en match mot Bergisch Gladbach i den tyska regionala fjärdeligan som Heiko Vogel, tränare för Borussia Mönchengladbachs U23-lag, stängdes av efter vad som bedömdes ha varit ”osportsligt uppträdande mot en domare”.

Vogel, som började sin tränarkarriär i Bayern Munchens akademi och bland annat tränat FC Basel och Sturm Graz, fick dessutom böta närmare 15 000 kronor(1 500 euro) och avstå från tränarbänken i två matcher.

Men det är varken avstängningen eller boten som fått mest uppmärksamhet i efterhand.

Vogel beordrades även att vid sex tillfällen träna dam- eller flicklag.

Ett beslut som togs av det västra tyska fotbollsförbundet, och som nu möts av stark kritik.

ANNONS

– Det visar att, oavsett vilken det handlar om, så tas inte damfotboll lika seriöst som herrfotboll, säger Nicole Selmer från nätverket Frauen im Fussball till ESPN.

– Bestraffningen sätter träningen av ett damlag i nivå med välgörenhetsarbete. Damfotboll är en sport och de som utövar det är lika professionella som de manliga utövarna. Det här sänder helt fel signaler.

Förbundet har inte kommenterat straffet eller bemött kritiken. Istället har man sagt att fallet är under granskning.

Vogel har sedan matchen i januari hunnit avtjäna sitt straff och väntas återgå till tränarbänken till helgen.

ANNONS