VAR
VAR Bild: CATHERINE IVILL

Beslutet: IFK Göteborg och Gais nej till VAR i svensk fotboll

IFK Göteborg och Gais ska motarbeta ett införande av VAR i svensk elitfotboll. Det beslutet fattade klubbarnas medlemmar under måndagskvällens årsmöten.

ANNONS
|

VAR (Video Assistant Referee), ett omdiskuterat ämne inom fotbollsvärlden. Blir sporten bättre av att domarna har tillgång till tv-bilder? Eller bara rörigare?

Under måndagskvällen tog IFK Göteborgs och Gais medlemmar ställning i frågan.

Slutsatsen: De vill inte ha VAR i Sverige.

Inför Gais årsmöte föreslog styrelsen att klubben skulle motarbeta VAR, det kom också in en motion på samma tema.

En liknande motion skickades även in till IFK Göteborgs årsmöte.

LÄS MER:Berkling blir IFK Göteborgs ordförande

Änglarnas ordförande: ”Jag är lättad”

Hos både klubbarna bifölls motionerna med klar majoritet.

– Jag är lättad och glad över att motionen gick igenom och att IFK Göteborg nu blir en av hittills nio (!) svenska elitfotbollsföreningar med årsmötesbeslut om att motarbeta VAR, säger John Pettersson, som tillsammans med flera andra personer i supporterklubben Änglarna var initiativtagare till den blåvita motionen.

ANNONS

– Systemet i sin nuvarande form har enorma problem och har fått katastrofala konsekvenser för fotbollsupplevelsen. Vi är privilegierade i Sverige som har en ordning där medlemmarna bestämmer i våra fotbollsklubbar, och i kväll fick vi se ett mycket gott exempel på medlemsdemokrati. Striden är inte vunnen än, men detta var en tydlig delseger, och jag ser nu fram emot att fler svenska föreningar tar efter. Vår fotboll är för viktig för att VARas bort!

LÄS MER:Beslutet: Gais ska verka för svensk bojkott av Qatar-VM

IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling:

– Först och främst är jag oerhört tacksam för att vi har föreningsdemokrati. Frågan kring VAR är komplex, om man läste hela motionssvaret från styrelsen så belystes den biten. Vi tror att tekniska hjälpmedel kommer vara en del av fotbollen framöver, men så som det fungerar i dag fungerar det inte bra. Upplevelsen påverkas kraftigt. Förra veckans Champions League-match med Dortmund blev en lätt utdragen historia för att avgöra om det var mål eller inte. Det är inte så fotboll ska spelas. Passionen och nerven går förlorad.

– Jag är tacksam för att vi tog frågan till styrelsen. Nu kommer vi respektera och agera i enlighet med vad medlemmarna har beslutat.

Gais ordförande: ”Själen riskerar att tappas bort”

Jonas Andersson, ordförande i Gais, berättar att det var en i stort sett enig Gais-styrelse som la fram förslaget till årsmötet.

ANNONS

– Det är klart att det fanns lite nyanser, men i princip var vi väldigt eniga i de slutsatser vi kom fram till. Det är den här ryggradsmässiga känslan som det är att uppleva en fotbollsmatch som vi ville bevara. Vågar jag jubla? Är det något som måste kollas? Själen i fotbollen riskerar att tappas bort med VAR.

Han fortsätter:

– Sedan kan man ställa sig frågan om Sverige kan vara ett av få länder som inte har det? Samtidigt ser vi hur motståndet växer mot VAR både här och där i olika länder, det kanske inte är här för att stanna? Men skulle det försvinna finns det säkert någon som den dagen det är borta säger: ”Varför har vi inte VAR längre?”. Vi får se var det landar. Det är svenska fotbollförbundet som avgör den här frågan till sist, det är långt ifrån säkert att det blir ett nej i frågan även om alla klubbarna skulle landa i den slutsatsen.

LÄS MER:Fem punkter om Gais ekonomi

Det ska sägas att det här var andra gången som IFK Göteborgs och Gais medlemmar röstade kring VAR – liknande motioner var uppe även på fjolårets årsmöten.

IFK Göteborg bordlade frågan då. Hos Gais avslogs motionen efter ett smärre kaos där rösterna fick räknas om flera gånger.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS