Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bravida Arena. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bravida Arena. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Beskedet: Tomma läktare i Svenska Cupen

Helgens kvartsfinaler i Svenska Cupen kommer spelas utan publik.
Det bekräftar Svenska Fotbollförbundet.
– Någonstans handlar det här om att först och främst stoppa smittspridningen, det får gå före allt det andra, säger Marcus Jodin, klubbchef i BK Häcken.

Till helgen är det dags för kvartsfinaler i Svenska cupen.

Som en följd av coronaviruset och Folkhälsomyndighetens förslag, som regeringen ställer sig bakom, att man ska stoppa sammankomster med mer än 500 personer kommer matcherna spelas inför tomma läktare. Det meddelar Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– Vi förhåller oss naturligtvis till de beslut som regering och myndigheter fattar. En direkt konsekvens är att matcherna i helgens Svenska cupen kommer att spelas – men utan publik, säger Håkan Sjöstrand.

Sannolikt blir det också så att nästa helgs semifinaler också spelas – men utan publik.

– De ligger i närtid, och eftersom vi ser att beslutet som har kommit inte har någon bortre gräns, så planerar vi att också de genomförs utan publik.

Marcus Jodin, klubbchef i BK Häcken:

– Det påverkar oss på det sättet att vi inte kommer ha någon publik i samband med lördagens match mot Elfsborg – om inget förändras tills dess.

Marcus Jodin fortsätter:

– Någonstans handlar det här om att först och främst stoppa smittspridningen, det får gå före allt det andra. Vår verksamhet är i upplevelsebranschen och publiken är en stor del av det. Men det får stå tillbaka i det här läget.

Hur agerar Häcken som klubb i allt det här?

– Vi bedriver vår verksamhet utifrån normalläge. Och upplever att vi står väl rustade inför detta. Bland annat med upparbetade kontakter nationellt och internationellt. Där känns vi oss trygga.

Även landskamp spelas utan publik

Vad gäller IFK Göteborg så ska de resa till Stockholm för match mot Hammarby på Tele2 Arena.

– Det är vad det är. Vi, som alla andra, får förhålla oss till de restriktioner och rekommendationer som sätts upp, konstaterar klubbdirektör Max Markusson.

– Sedan har vi, precis som många andra klubbar, sagt att skulle det här bli mer långvarigt får svensk fotboll ta det besked som är bäst för allsvenskan.

IFK Göteborg ska förövrigt lansera sin nya matchtröja i Blåvittshopen under torsdagskvällen. I alla fall enligt planen.

Onsdagens besked från Folkhälsomyndigheten kan komma att förändra saker och ting.

– Vi har inte hunnit ta den diskussionen än. Rekommendationen gäller 500 personer. Där behöver vi göra en bedömning kring hur stor tillströmning det kommer bli. Vi har inte fattat något beslut än, säger Max Markusson.

De två övriga kvartsfinalerna i Svenska Cupen som kommer spelas utan publik är Malmö FF–AIK och Mjällby AIF–Falkenbergs FF.

Även landskampen mellan Sverige och Ryssland på Friends den 28 mars kommer att spelas inför tomma läktare, enligt Håkan Sjöstrand.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.