Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Benjamin Nygren, Emil Holm och Patrik Wålemark bakom Sveriges seger mot Luxemburg

Fyra mål och fyra assist – det blev facit för Emil Holm, Patrik Wålemark och Benjamin Nygren när det svenska U21-landslaget krossade Luxemburg i EM-kvalets första omgång med 6–0.
Holm stod för två av målen och en assist – poäng som han tillägnade sin mormor som nyligen gått bort.
– Hon kollade på mig i himlen, säger Holm i Svenska fotbollförbundets sociala medier.

De svenska herrlandslagets coronakaos var snackisen under tisdagseftermiddagen. I bakgrunden av detta spelade det svenska U21-landslaget på herrsidan EM-kval mot Luxemburgs dito.

Och det blev kross. Männen bakom segern? De tidigare IFK Göteborg-spelarna Emil Holm och Benjamin Nygren samt BK Häckens Patrik Wålemark.

LÄS MER: Pontus Farnerud om IFK Göteborgs tränarskifte

Det började med att Holm serverades ett inlägg från Benjamin Nygren fram till 1–0. Sedan smet Tim Prica emellan med 2–0 innan Anthony Elanga spelades fram av Holm till trean.

Efter det skulle det komma mer. Och då var det dags för Holm igen att hitta nätet – 4–0 efter 61 minuter. Vem passade? Jo, Benjamin Nygren.

– Första målet var en inövad variant. Det kommer ett inlägg och så kommer jag dit och sätter upp den. Andra målet var också inövat (mål på hörna).

Efter GP:s intervju med Emil Holm lade Svenska fotbollförbundet upp en intervju med Emil Holm i sociala medier. Där berättar Holm att målen var extra betydelsefulla med tanke på att hans mormor gått bort nyligen. Målen tillägnades därför henne.

– Hon kollade på mig i himlen, säger Holm i klippet.

LÄS MER: Ferran Sibila om åren i IFK Göteborg – öppnar för återkomst

Wålemark avslutade målfesten

Men det var som sagt inte bara de tidigare Blåvitt-spelarna som var sugna på att lägga till sitt namn i målkolumnen. Häckens Patrik Wålemark satte den femte fullträffen i matchen när han gjorde 5–0. Assist gjorde såklart Benjamin Nygren.

– Jag fick komma in och gjorde mål på första touchen (Wålemark hoppade in i 66:e minuten och gjorde mål i 67:e). Så jag kom in i ett bra flow, säger Wålemark.

Häcken-spelaren följde också upp med att göra 6–0 på övertid. Båda målen gjordes med huvudet.

– De var sällsynta! Det är inte ofta jag gör mål med pannan men det fick bli så i dag.

Hur viktigt var det här för självförtroendet då?

– Det var jättekul. Det är det alltid att göra mål men speciellt med landslaget. Detta var mina första här så det bygger mycket självförtroende, säger Patrik Wålemark.

LÄS MER: Benjamin Nygren om valet att lämna IFK Göteborg: ”Ångrar ingenting”

Detta var den första matchen i EM-kvalgrupp F. Förutom Sverige och Luxemburg finns Montenegro, Bosnien och Hercegovina, Irland och Italien i gruppen.

Hur bra är det här svenska U21-landslaget, Emil Holm?

– Det återstår att se. Men 6–0 mot Luxemburg är inte dåligt.

Hur skönt var det för dig att göra mål och assist?

– Det känns otroligt bra och kul att bidra till att laget får vinna också, säger Emil Holm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.