Barnen frågade: ”Är det krig nu?”

Muharrem Demirok och hans familj var på väg hem från släktgården utanför Ankara när den militära statskuppen i Turkiet inleddes i går kväll. – Jag har tre barn så man blir helt knäsvag, säger Demirok, kommunalråd i Linköping och ordförande för Åtvidaberg till SVT Nyheter.

ANNONS
|

Det var i går kväll som den militära statskuppen plötsligt inleddes i Turkiet. Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping och ordförande för Åtvidaberg, och hans familj var på väg hem från en semester på släktens gård i staden Kulu nio mil utanför Ankara.

De kom till staden Konyas flygplats i taxi runt midnatt.

– Det florerade massa rykten och vi ville inte vara mitt inne i stan så vi skyndade oss ut till flygplatsen för att försöka ta oss hem till Sverige, berättar Demirok för SVT Nyheter.

Men i och med statskuppen hade alla landets flygplatser stängts ner. Familjen möttes av polis som meddelades att samtliga flyg hade ställts in.

ANNONS

– Barnen frågade ”är det krig nu?”, säger Demirok, som har två tvillingsöner på sju år och en fyraårig dotter.

Kommunalrådet berättar att han direkt gick in i ett överlevnadsläge.

– Jag tänkte bara tankar som ”vart gömmer vi oss, hur tar vi oss härifrån och hur skyddar vi barnen?”, berättar han.

Man lyckades ta sig bort från flygplatsen – och så här dagen efter de turbulenta händelserna, när statskuppen dessutom är avslutad, försöker familjen förstå vad som hänt.

– Vi har inte sovit någonting. Nu har vi just lyckats få tag på lite frukost och pratar med barnen om vad som har hänt. Det märks att de är rädda och att det tagit hårt på dem. Vi tar en sak i taget. Vi vet fortfarande inte om det är säkrare att stanna här eller att försöka ta oss hem så snabbt som möjligt, säger Demirok.

Han menar att det är svårt att ta in vad som inträffade under gårdagen.

– Det fina har varit att se att alla från höger till vänster stått enade kring demokratiska värden och media har varit en bidragande faktor till sammanhållningen, tycker Demirok.

ANNONS