Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Banderoller på Kamratgården krävde att IFK Göteborg river kontraktet med Kolbeinn Sigthorsson

Någon gång mellan onsdag och torsdag sattes banderoller upp på Kamratgården med en skarp uppmaning till IFK Göteborgs ledning att riva kontraktet med Kolbeinn Sigthorsson. Detta efter att islänningen anklagats för sexuella ofredanden 2017.
– Vi diskuterar självklart hur man ska hantera det, säger tränare Mikael Stahre.

Sedan det framkommit att Kolbeinn Sigthorsson anklagats för sexuella ofredanden 2017 ökar pressen på hans nuvarande klubb IFK Göteborg att agera. Någon gång mellan onsdag och torsdag sattes banderoller upp på Kamratgården med budskapet:

”Tar ni avstånd? Riv kontraktet!”

”En klubb som alla ser upp till. På och utanför plan?”

”Välj mellan #11 och #12”

LÄS MER: Kolbeinn Sigthorsson bryter tystnaden efter sexanklagelserna

Det sistnämnda syftar på att Sigthorsson spelar i nummer 11 i Blåvitt, medan publiken brukar beskrivas som den tolfte spelaren.

Bilderna sprids nu på Twitter av supporterprofilen och GT-skribenten David Vukovic.

Aktionen kommer i kölvattnet av den stora skandal som fått hela styrelsen för det isländska fotbollförbundet att avgå, efter att de anklagats för att ha tystat ner flera sexuella trakasserier och övergrepp.

På sociala medier har fem blåvita supportergrupper gått ut med en kommuniké om ärendet.

”Även om fallet är avslutat i en juridisk mening, så har vi som supportrar och kamratförening ett ansvar. IFK Göteborgs värdegrund är bland annat att vi ska vara en klubb som alla kan se upp till. Både på och utanför planen. Det är därför oroväckande att vår sportchef meddelar att det inte är aktuellt att bryta kontraktet med Sigthorsson. Att det går mindre bra sportsligt är en sak, men när vi inte står upp för våra värderingar så är det beklämmande. Att ha en värdegrund innebär att ha grundläggande principer som alltid ska följas. När dessa principer slutar följas, så är vi som förening ute på djupt vatten.”

”Vår klubbdirektör menar att de tar avstånd från det som har skett, men det är handlingar som betyder något i slutändan. Vi vill aldrig se Sigthorsson i den blåvita tröjan eller representera vår förening igen. Inte bara för att vi sviker våra egna värderingar, utan även för alla som har blivit drabbade av sexuella övergrepp.””

Kolbeinn Sigthorsson kommenterade själv händelsen från 2017 under onsdagen.

”Jag kände inte igen mig i anklagelserna om sexuella trakasserier eller att jag ska ha tillgripit någon form av våld varpå jag förnekar dessa anklagelser. Mitt beteende var emellertid inte felfritt, vilket jag också har bett om ursäkt för”.

Stahre fåordig

GP träffade huvudtränaren Mikael Stahre vid Kamratgården på torsdagen. Han sa sig inte ha sett banderollerna och dess budskap.

– Det var inga här när jag kom hit. Det var nog igår. Jag har inte sett vad som står, jag hörde bara att det var någonting.

Det stod ”tar ni avstånd?” och ”riv kontraktet!”.

– De här frågorna får jag hänvisa till ledningen. Det var inget som jag såg.

LÄS MER: Kolbeinn Sigthorsson i centrum för sexskandal

Är Kolbeinn Sigthorsson uttagningsbar?

– Jag har egentligen ingenting att kommentera. Han är inte här nu och jag har inte hört något annat i frågan. Vi diskuterar självklart hur man ska hantera det.

Hur är det rent känslomässigt att det sätts upp den här typen av banderoller?

– Det är klart att det är en aktuell fråga och vi vill ju fokusera på de idrottsliga sakerna. Sedan dyker det upp saker på vägen, men de frågorna är en ledningsfråga som jag ser det, säger Mikael Stahre.

Klubbdirektör Håkan Mild om banderollerna:

– Det är en åsikt. Det finns andra åsikter på andra ställen. Jag har största respekten för alla åsikter.

Att åsikterna manifesteras genom banderoller som hängs upp på Kamratgården, får man acceptera det också i ett sådant här läge, menar du?

– Det är ofta så det fungerar. Det är ett sätt att visa engagemang. Det är inte första gången det sker, och inte sista heller. Det är en del av någon typ av demokrati.

Ett av budskapen handlar om att ni måste riva Kolbeinns kontrakt för att kunna ta avstånd från handlingarna. Påverkar det ert beslut i någon riktning?

– Vi tar alla åsikter under beaktande och förstår att man tycker olika. Det tar vi med oss naturligtvis. Sedan vad det innebär i nästa skede får vi se.

IFK Göteborg kommer inte att vidta några extra säkerhetsåtgärder, enligt Håkan Mild.

– Nej, jag ser detta som en manifestation för en åsikt och inget annat. Så länge man håller det på den här nivån tycker jag det är helt okej.

Håkan Mild kommer att tala med Kolbeinn Sigthorsson när han är tillbaka i Göteborg igen. Exakt när det blir är inte bestämt, enligt klubbdirektören.

När det blir sådana här upprörda känslor, finns det en möjlighet att han kan fortsätta i Blåvitt?

– Det här är inte de enda känslorna, det finns andra känslor i det också. Sedan är det något vi måste sköta internt. Det är en medarbetare och hur hanterar vi det? Det kan jag inte svara på förrän vi har haft den dialogen med Kolbeinn och vi har diskuterat det gemensamt, säger Håkan Mild.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.