Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Andreas Alm och Alexander Axén. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Axén huvudkandidat att ta över Gais

Gais är nära nytt superettakontrakt. Nästa uppdrag blir långsiktigt. En av huvudkandidaterna till jobbet som huvudtränare: Alexander Axén, 49.
– Han skulle vara en mycket bra lösning, säger sportrådets Jonas Östergaard.

För tredje året i rad är Gais inblandat i superettans bottenstrid. Två år i rad har kontraktet säkrats i sista omgången. Nu finns chansen att lösa uppgiften lite tidigare. Med tre omgångar kvar är avståndet till negativ kvalplats fem poäng, till nedflyttningsplats åtta poäng.

Arbetet med nästa säsong ligger långt framme.

Satsningen – om A-laget blir kvar i superettan – ökar i kronor räknat.

Framför allt är den långsiktig.

– Den tränare som kommer in ska acceptera att det ska få ta tid och skapa förutsättningar att nå allsvenskan om tre till fem år, säger sportrådets Jonas Östergaard.

Klubben vaskade tidigt fram en lista med många tänkbara namn.

Den är nu nere i sex till åtta namn, från vilken huvudtränare och assisterande ska hämtas. Bland dessa namn finns nuvarande tränaren Patrik Ingelsten med, enligt vad GP erfar.

Men klubbens huvudspår, enligt GP:s uppgifter, är någon annan. Nämligen Alexander Axén, som tränade klubben mellan 2009 och 2012. I dag syns den före detta Örebro-tränaren som expert i C Mores allsvenska sändningar. Ett uppdrag som han dock kommer att lämna efter säsongen.

Gais bekräftar intresse

Sportrådets Jonas Östergaard bekräftar att Alexander Axén är en av huvudkandidaterna.

– Han skulle vara en mycket bra lösning. Oavsett vem det blir är det viktigt att trycka på att uppdraget är långsiktigt och ska innefatta en extra satsning på vår akademi, säger Jonas Östergaard.

I somras fick dåvarande huvudtränaren och sportchefen Bosko Orovic lämna klubben. Han ersattes av Patrik Ingelsten, som sedan i september fått huvudtränarstöd av Tomas Erixon.

Skälet till det var att Ingelsten saknar den tränarutbildning som krävs för att träna lag i superettan. Den har Erixon. Gais huvudtränarduo har kompletterats av akademiansvarige Kenneth Gustafsson och tidigare även Lallo Fernandez.

På den lista med sex-åtta namn finns även Patrik Ingelsten. Han är aktuell både som huvudtränare och som assisterande tränare.

Vilka de övriga kandidaterna är vill Jonas Östergaard inte bekräfta. Ett namn som fortfarande nämns är Martin Pringle.

– Utan att gå in på namn har de liknande meriter som Axén. Vi har några huvudkandidater, säger Jonas Östergaard.

Sportrådets och styrelsens förhoppning är att ha en tränarlösning klar inom de närmaste veckorna och definitivt innan serien är färdigspelad.

Den ekonomiska satsningen på A-laget kommer öka 2020. Det hänger ihop med det arbete den nye kassören Hans Aulin har gjort ihop med klubbchef Erik Bergkvist gällande kostnader och skulder, samt att de centrala bidragen nästa år ökar med ett antal miljoner kronor.

GP har sökt Alexander Axén för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.