Asllani kritiserar Zlatans Qatar-hyllningar

Zlatan hyllade tidigare i år Qatar och landets arrangemang av fotbolls-VM. Nu får han hård kritik av Kosovare Asllani, som också efterlyser ett större samhällsengagemang från manliga fotbollsspelare.
– Det är så pass ointelligenta svar, säger Asllani till Sportbladet.

ANNONS
|

På en presskonferens med det svenska landslaget tidigare i år bjöd Zlatan på ett uppmärksammat utspel om Qatar. Han hyllade både landet och dess fotbolls-VM.

– Fantastiskt, hur grymt som helst, sa Zlatan efter att ha besökt VM-arrangören.

– Organisationen, tio poäng. Upplevelsen tio poäng. Matchen tio poäng. Publiken, tio poäng. Maten, tio poäng. Resan tio poäng. Allt var tio poäng.

Qatar har länge kritiserats för att man ignorerar mänskliga rättigheter och särskilt hur man behandlar gästarbetare som utgör över 90 procent av arbetsstyrkan. Kosovare Asllani är inte förvånad över Zlatans utspel, men tycker att förebilder som Ibrahimovic bör använda sin röst för att uppmärksamma orättvisor och oegentligheter.

ANNONS

– Jag lägger inte energi på det för jag tycker det är så pass ointelligenta svar. Jag känner att väljer man svara sådär på en samhällsfråga där man har en position till att kunna göra förändring i samhället, det säger så pass mycket om personen i fråga, säger hon.

Efterlyser större samhällsengagemang

Den 33-åriga Milansvensken Asllani, med bakgrund i bland annat Paris Saint-Germain och Real Madrid, berättar att hon ofta får svara på frågor av politisk karaktär. Hon tycker själv att det är viktigt att koll på omvärlden vara insatt i politik och att det är märkligt att inte fler herrspelare engagerar sig i samhällsfrågor.

– Det handlar om att man bryr sig om vad som sker ute i världen. Nu kanske jag generaliserar men jag skulle säga att de flesta herrspelare inte lägger energi på att vara insatta i såna grejer för när de gör intervjuer får de bara fotbollsfrågor, men fråga något helt annat och se vad vi får för svar. Det har vi sett tidigare. Det är två helt olika världar, säger hon.

LÄS MER:Zlatan hyllar kritiserad VM-arrangör: "Tio poäng"

LÄS MER:Lista: Tolv klassiska Zlatan-citat

LÄS MER:Asllani klar för ny klubb – vill inte avslöja vilken

ANNONS