Askim utkastat ur cup – ledare ropade rasistiska kommentarer

Ett tonårslag från Askims IK uteslöts från Skadevi cup i helgen. Detta sedan en av lagets ledare ropat grova rasistiska tillmälen mot motståndarlagets spelare. – Det var så grovt att vi inte kan acceptera det här beteendet, säger cupansvarige Anders Lind.

ANNONS
|

Skadevi cup i Skövde är en av landets största ungdomsturneringar i fotboll. Under söndagen avslutades cupen med slutspelsmatcher och finaler – och med att ett lag uteslöts ur turneringen.

Under en slutspelsmatch ropade en ledare i ett tonårslag från Askim grova rasistiska kommentarer mot spelare i motståndarlaget. Ropen var enligt tävlingsledningen så höga att det hördes av flertalet personer runt planen.

"Jättetråkigt beslut"

Tävlingsledningen fick in en anmälan om händelsen och fattade beslut om att utesluta laget från cupen på grund av osportsligt uppträdande.

– Det var ett jättetråkigt beslut att ta men det känns som det inte fanns något annat beslut att fatta. Varken vi i IFK Skövde, Skadevi cup som arrangör, eller Svenska Fotbollförbundet kan acceptera det här beteendet, särskilt inte från ledarhåll, säger Anders Lind.

ANNONS

Det här är enligt Anders Lindförsta gången ett lag utesluts ur Skadevi cup på grund av den här typen av händelse.

"Vi måste markera"

Även Askim lämnade in en protest efter matchen. Den protesten handlade dock om att spelet i matchen hade varit fult och hade därför ingenting med de rasistiska kommentarerna att göra.

– Det var två helt olika händelser och därför ger inte det någon förklaring för kommentarerna. Vårt beslut stod fast. Vi måste markera att det har gått för långt och att det här inte är något vi står bakom. Måttet är verkligen rågat, säger Anders Lind.

Hur ser ni på att hela laget straffas av en ledares agerande?

– Det var en fråga vi stötte och blötte mycket. Men deras ledares agerande fick någar av motståndarlagets spelare att vägra fortsätta spela matchen. Då tycker vi att de missfördelades möjligheten att gå till final. Det påverkade så mycket så att Askim inte ska gå till final. Är man ansvarig ledare för ett lag så får också laget ta konsekvenserna.

Vilka reaktioner har ni fått på ert beslut?

– Vi har fått idel positiva reaktioner. Folk säger att det var ett tydligt ställningstagande. Jag hoppas detta aldrig händer igen men om det gör det, här eller i någon annan cup så kan det kanske hjälpa andra att ta samma beslut då.

ANNONS

Askims ordförande Lars Fallberg fick reda på vad som hänt när en föräldrar ringde honom under söndagen. Föräldern var mycket upprörd över händelsen och direkt efter samtalet sökte Lars Fallberg tävlingsledningen för att få berättelsen bekräftad. Därefter ringde han ledaren som ropat den rasistiska kommentaren.

– Ledaren bekräftar och lägger sig helt platt. Ledaren säger att det var otroligt klumpigt gjort, fel på alla sätt och vis och skyndade sig att be om ursäkt, säger Lars Fallberg och fortsätter:

– Det är fullständigt oacceptabelt. Jag blir vansinnig. Ledaren är avstängd tills vidare och sedan ska vi ha ett styrelsemöte hur vi går vidare. Det är inte ett acceptabelt beteende. Det finns ingenting att försvara.

"En tafflig ursäkt"

Askim har profilerat sig i integrationsfrågor och bland annat anordnat cuper med fokus på nyanlända svenskar. Enligt ordföranden har föreningen jobbat mycket med sin värdegrund.

– Vi är en av föreningarna som har jobbat hårdast med det här. Vi har jättemånga invandrarungdomar som spelar i våra lag och ändå sker det här. Ledaren menade att det var en uppskruvad situation där några spelare hade bråkat som föranledde kommentaren. Ledaren säger att det var i stridens hetta, men det är en tafflig ursäkt, säger han.

Hur kan det här hända när ni jobbar så hårt med de här frågorna?

ANNONS

– Det är oftast föräldrar som anmäler sig som är ledare för våra lag. Vi har inte en uppsjö av ledare att plocka från. För tre månader sedan bad vi våra ledare att lämna in ett utdrag ur belastningsregistret. Vi går ut med vår värdegrund på alla föräldramöten. Men vi har uppenbarligen brustit. Vi får se det här som en god anledning att förbättra vårt arbete, säger han.

Ledaren är nu avstängd tills vidare. På nästa styrelsemöte kommer beslut fattas hur Askim ska jobba vidare för att något liknande inte ska inträffa igen.

– Jag har suttit tre år som ordförande men aldrig hört något liknande. Detta fick mig att falla av stolen, säger Lars Fallberg.

ANNONS