Antonsson är redo – om han får chansen

ANNONS
|

De svenska mittbackarna har fått utstå mycket spott och spe senaste åren.

Sverige har aldrig tidigare släppt in så många mål som i senaste kvalet. Mot huvudmotståndarna rasslade det rejält bakom Andreas Isaksson. Nio insläppta på två matcher mot Tyskland, fyra i baken i de två playoffmatcherna mot Portugal, tre baklängesmål på två kvalkamper mot Österrike.

– Det är klart att man alltid vill göra en hundraprocentig insats och hålla nollan. Men vi har gjort lite för många enkla individuella misstag. Det håller inte på den här nivån, för gör man ett sådant mot sådana bra lag så smäller det direkt, säger Mikael Antonsson, och fortsätter:

ANNONS

– Men visst, jag förstår att man sätter luppen över försvarsspelarna och deras insatser när det blir många baklängesmål. Fast man ska också komma ihåg att hela laget har ansvar i defensiven – inte bara försvararna.

Förbundskapten Erik Hamrén har roterat friskt bland mittbackarna senaste tiden. Jonas Olsson var given ett tag, men hamnade i kylan. Andreas Granqvist har åkt in och ut. Mikael Antonsson och Per Nilsson har spelat mer mot slutet.

Är det en konstig situation att det finns fyra mittbackar – men liksom ingen som är given?

– Det är klart att vi i den bästa av världar skulle haft ett mittbackspar som alltid spelade, som var samkörda och kände varandra utan och innan. Men nu är det inte så och vi har i stället en konkurrenssituation där alla vill spela – men där alla också accepterar om det blir bänken. Jag kan bara hoppas att Erik har så bra fingertoppskänsla att han tar ut mig, svarar Mikael Antonsson med ett leende.

Vem föredrar du att spela med?

– Det kan jag inte svara på. Jag har spelat med alla tre, och det är väl en styrka i så fall – att alla har spelat med alla, att alla känner varandra på planen och så. Vi vet vad vi ska göra. Men som sagt, det vi måste göra i första hand är att minimera de där individuella misstagen. Jag har gjort några också, det erkänner jag gärna. Det finns ingen som är så kritisk mot mig som jag själv.

ANNONS

Hur är känslan inför det kommande kvalet?

– Att vi ska ta oss till EM. Något annat finns inte. Och vi ska börja med att ta tre poäng borta mot Österrike, även om det kommer ett bli tufft därnere. Men det är bara seger som gäller.

ANNONS