Ali Youssef hjälte med första målet sedan korsbandsskadan

Ali Youssef återvände till allsvenskan efter den svåra knäskadan. I comebacken behövde han tre minuter på sig för att bli hjälte.
– Det har funnits dagar jag inte orkat, säger han – och lyfter två doldisar som hjälpt honom igenom den långa frånvaron.

ANNONS
|

Häcken stod med ryggen mot repen.

I den första halvleken hade man blivit fullständigt utspelat av Mjällby på bortaplan. Det var långtifrån orättvist att hemmalaget ledde med 1–0 i halvtid.

– Vi spelar helt enkelt inte vår fotboll i den första halvleken, och Mjällby gör det tufft för oss, säger Ali Youssef.

– Vi startade matchen under par. Det var en kombination av att Mjällby var bra och att vi inte var det, säger Per-Mathias Högmo.

Högmo hade mycket att fundera över när laget samlades i omklädningsrummet. När laget kom ut därifrån genomförde man ett dubbelbyte, där Amane Romeo men framför allt Blair Turgott kom in.

ANNONS

Den sistnämnde skulle markera sin närvaro omedelbart.

I den 50:e minuten fick han bollen efter att Alexander Jeremejeff bufflat fram den. Turgott vek in och gick på avslut, ett avslut som Mjällbymålvakten Samuel Brolin olyckligt tappade rakt ut på Leo Bengtssons fötter.

Det var bara för Bengtsson att raka in kvitteringen – hans första mål denna säsong.

”Längtat efter denna dag”

Häcken fortsatte att trycka på, men segermålet lät vänta på sig. För att komma dit var Häcken tvunget att genomföra ännu ett offensivt byte. Ut med målskytten Bengtsson – och in med Youssef.

Youssef ådrog sig en allvarlig knäskada i Europakvalet mot Aberdeen för nästan exakt ett år sedan. Inhoppet var hans första i allsvenskan sedan dess.

Det tog alltså nästan ett år att ta sig hit – men väl inne på planen behövde Youssef inte många minuter. Tre, för att vara exakt.

Sedan skickade Samuel Gustafsson ett inlägg mot yttern som han mötte elegant med pannan. I en båge fick Youssef se bollen segla in i mål.

– Det känns fantastiskt. Man är jättestolt. Jag har längtat efter denna dag, säger han.

Målet blev avgörande, Häcken vann matchen med 2–1 och behåller sin serieledning efter 13 spelade matcher.

– Det är bra, såklart. Det är roligt att vi vinner och att vi är där uppe, vi ska fortsätta på detta. Vi vill vinna varje match, det är så det ska vara. Varje match betyder någonting just nu, säger Youssef.

ANNONS

”Har varit bakom mig hela tiden”

På ett personligt plan är han glad över att vara tillbaka. Han är tydlig med att två personer som i vanliga fall inte stjäl rubrikerna varit extra viktiga för honom.

– Man har saknat det. Jag hade en bra rehabtid med Johan Sandberg och Niklas Möller, säger han.

Det är två av Häckens fysioterapeuter.

– Jag lyfter dem. De har varit bakom mig hela tiden och de har lyft mig. Det har funnits dagar jag inte orkat, men då har de varit där och pushat mig. Det gjorde att jag kände mig viktig, och det betyder mycket, säger han.

Även Högmo är full av beundran för sin adept.

– Att Ali är tillbaka och blir matchhjälte ... Det var väldigt kul, säger han, och fortsätter:

– Jag hade glädjen att ha honom ett kort tag förra säsongen, när han gjorde mål både som ytter och forward. Det var väldigt olyckligt att han skadade sig, han har jobbat väldigt hårt för att komma tillbaka. Han förtjänade detta.

Högmo ska också ha en slev av berömmet för vinsten, efter de byten han genomförde för att Häcken skulle kunna vinna.

– Det blev bra! Det säger väldigt mycket om bredden på vår trupp, att vi kan göra val för att ändra matchbilder efter att ha hamnat i underläge, säger han.

ANNONS

Parallellt spelade AIK 2–2 med Elfsborg. Ett resultat som innebär att det skiljer fyra poäng mellan Solnagänget och Häcken i tabellen. Detta samtidigt som Gulsvart har en match mindre spelad.

Så startade BK Häcken

(4–3–3): Peter Abrahamsson – Tomas Totland, Even Hovland, Johan Hammar, Kristoffer Lund (Valgeir Fridriksson, 71) – Mikkel Rygaard (Frankling Tebo Uchenna, 85), Samuel Gustafsson, Lars Olden Larsen (Amane Romeo, 45) – Oscar Uddenäs (Blair Turgott, 45), Alexander Jeremejeff, Leo Bengtsson (Ali Youssef, 77)

LÄS MER:Häcken missade chansen att rycka i tabelltoppen

LÄS MER:Så ser klubbarnas plan ut för transferfönstret – det bör värvas

LÄS MER:Jeremejeffs galna svit – bäst sedan Agne Simonsson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS