Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Alexander Farneruds första Blåvitt-mål räddade poäng

IFK Göteborg och slutminuter är en fin kombination. Mot Sirius räddades återigen poäng sent. Alexander Farneruds första Blåvitt-mål betydde 2-2 och en poäng.
– Nu slipper man tänka på att man inte har gjort mål ett par matcher, säger 36-åringen.

Den fina söndagsfajten på Studenternas satte fart med en smällkaramell till långskott från Sargon Abraham. Sirius pressades till misstag på mittplan, Alhassan Yusuf och Abraham ställde om och den sistnämnde smällde av ett skott som ingen såg komma. Träffen var ren. Skottet vred sig bort från Lukas Jonsson och styrdes ut av stolpen.

Det var ett tecken på IFK:s starka start. De tio första minuterna var man dominanta, mycket tack vare det intensiva och vägvinnande presspelet som gav så bra resultat under våren förra året. Inga tecken på trötthet syntes. Inga extra sekunders funderingar märktes.

Men intensiteten bedarrade. Sirius knöt ett tag om matchbilden, började spela sig ur pressen och hitta snidarna Vecchia och Yukiya Sugita på offensiv planhalva.

När 17-åriga Jesper Tolinsson tappade bort Karl Larson i en löpning fick Sirius betalt för sitt övertag. Elias Andersson snappade upp ett lågt inspel framför ett nästan öppet mål och satte 1–0 utan chans för Anestis. Det dröjde dock bara minuter innan hemmaglädjen blev bortaglädje.

Tolinsson fick snabb revansch när han drev fram bollen, tittade upp och slog en höjdare mot Patrik Karlsson Lagemyr på djupet. ”Paka”, 168 centimeter över havet, fick Daniel Jarl, 196 centimeter, på fall med en smart tackling. Fri med Lukas Jonsson visade han att han minsann är tillbaka i fullt slag efter skadan. Med en iskall chip kylde han ner Sirius och kvitterade.

– Vi ser trötta ut i slutet på första halvleken, sedan gör halvtidsvilan oss gott och vi kommer ut med bra energi. Vi måste bli bättre på att straffa motståndarna när vi gör vår bästa inledningen vi har gjort den här säsongen, även om det är starkt av oss att komma tillbaka, säger tränaren Poya Asbaghi.

Svängde snabbt

Sirius tog sedan över taktpinnen allt mer. Stefan Vecchia lät sina snabba fötter tala och vände på den berömda femöringen bort Alhassan Yusuf på mittplan. Anfallet kunde ha resulterat i något mer om inte Jesper Tolinsson stått i vägen för skottet som följde.

Med 120 minuter i benen från torsdagens cupkvart såg IFK Göteborg ut att tröttna en aning en bit in i båda halvlekarna. Efter en stark första kvart efter pausen kom Stefano Vecchia, som ständigt oroade Blåvitts backlinje med kvicka fötter, en-mot-en med Nzuzi Toko. Vecchia vek in, förbi och sköt i samma rörelse in 2–1.

IFK-bänken reagerade direkt. Giorgi Kharaishvili var tillbaka i fullt slag och bytte av Alhassan Yusuf. Alexander Farnerud ersatte den allt tröttare Sargon Abraham. Kunde piggare ben föra Blåvitt tillbaka in i matchen?

LÄS MER: Så ska IFK Göteborg lösa anfallskrisen

Det skulle krävas ytterligare ett dubbelbyte innan så skedde. Alexander Jallow och Alexander Farnerud slängdes in.

– De ger oss kvalité och energi. Det kändes som att vi var nära att göra även 3–2, men den riktiga skärpan i avsluten fanns inte i dag, säger Poya Asbaghi.

Jallow tog hand om en andraboll och hittade avbytarkollegan Farnerud på bortre stolpen. I misstänkt offside-läge satte 36-åringen dit skallen och kvitterade.

– Det var skönt att det kom. Jag vet vad som förväntas av mig i den här rollen även om det tar lite tid att komma in i det.

Farnerud har spelat anfallare tidigare i sin karriär, framförallt i Bröndby och Strasbourg och återfinns nu åter längst upp i planen.

– I dag bidrog jag med min erfarenhet och hjälpte alla så att vi fortsatte jobba och sträva efter kvitteringsmålet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.