AIK stänger två träningar i veckan för supportrar och media.
AIK stänger två träningar i veckan för supportrar och media. Bild: Bildbyrån

AIK längst fram i trenden: "Vi vill skydda våra anställda"

Allt fler allsvenska klubbar stänger träningar och skriver inte ut vad för skador saknade spelare har. AIK är klubben som gått först i den utvecklingen.
– Jag tror fler kommer ta efter. Fler som inser värdet av det, säger klubbens sportchef Björn Wesström.

ANNONS

IFK Göteborg har i två års tid stängt delar av träningar före match. Man har också i inledningen av säsongen 2020 valt att inte kommunicera vilken typ av skada spelare som inte är tillgängliga har.

Trenden att mer och mer information hålls inom klubbens väggar känns igen från allsvenskan i stort. En kartläggning GP har gjort visar att sju av föreningarna stänger träningar – Helsingborg, Djurgården, AIK, Malmö FF, Hammarby, IFK Norrköping och IFK Göteborg. AIK är klubben som stänger mest med de två sista träningar innan match.

Det tillvägagångssättet är ett led i en strategi som handlar om att skydda föreningens anställda och förbättra möjligheterna att göra bra resultat. Det berättar sportchefen Björn Wesström.

ANNONS

– Om man tycker det är mycket eller lite ... jag tycker inte det är jättemycket. Till en av de stängda träningarna brukar vi ha en anslutande pressträff. Spelarna är tillgängliga fast man kan inte se träningen. Vi möter upp den eventuella situation som kan upplevas som stängd med att vi öppnar upp och ger alla den tid de vill ha på ett bokat tillfälle. Det var bra sätt att få ordning på det, säger han.

Vad ser ni för fördelar med ert sätt att arbeta så?

– Det handlar om att inte ge ut saker som skulle ge någon annan fördel. Om vi har saker och ting som vi vill träna på som är specifika för matchen så är hela idén med det att ska vara ett överraskningsmoment. Det är en logisk följd av det.

Undviker skaderapportering

AIK har också valt att inte kommunicera några detaljer kring skadade spelare. Man använder begrepp som underkroppsskada och överkroppsskada för att beskriva skadebilden hos saknade spelare.

– Vi vill skydda våra anställda och se till att de har en så bekväm situation som möjligt. Det är väldigt sällan man från arbetsgivarhåll går ut och deklarerar vad för sjukdomssituation en individ på företaget har. Vi har bestämt för att det ska gälla hos oss också även fast man är fotbollsspelare. Det har tagits emot väl av våra spelare, säger Björn Wesström.

ANNONS

– Att en del känner sig kränkta för att de inte får reda på exakt vilken lilltånagel det är ett skavsår på ... den smällen får vi ta som klubb. Det här gäller ju all övrig personal på AIK också. Sedan är inte gemene man intresserad av huruvida vår ekonomiassistent är förkyld.

När fattade ni beslutet att inte skriva ut skador?

– Det var nog två-tre år sedan. VI konstaterade att det var ett ganska märkligt förfarande att vräka ut spelarnas sjukjournaler i media. Vi såg ingen relevans i det.

Har ni blivit bättre som fotbollslag av att bli mer stängda?

– Det är jättesvårt att hitta mätbarhet i det. Vi har haft en kontinuerlig plats i toppen på allsvenskan. Jag tror inte det här har varit avgörande, men för det långsiktiga arbetet och ordningen så tror jag det är sätt att förhålla sig som är gångbart.

Kommer ni ta fler steg åt det hållet?

– Jag ser inte att vi ska ta några steg i den riktningen som vi är på väg eller ändra strategi. Det är bra att skydda personalen på ett smakfullt sätt. Det är utgångspunkten. Det är vårt uppdrag. Men jag ser inte vad som skulle kunna göras mer åt det hållet faktiskt.

ANNONS

Är de här frågorna något som diskuteras mellan er klubbar?

– Det är inte något vi pratar speciellt mycket om. Men jag tror fler kommer ta efter. Fler kommer inse värdet av det. Sedan beror det på var du är i landet och vilka förutsättningar du har. På en del platser behöver du inte ha stängda träningar för att det inte är någon som kollar.

ANNONS