AIK-fansens banderoll – "tackar" Coronaviruset

Det blev förlust för Öis mot AIK i Svenska Cupen i ett möte där AIK-supportrarna passade på att "tacka" Corona-viruset för att de kunde maskera sig och bränna av ett antal pyrotekniska pjäser.

ANNONS
|

Det råder maskeringsförbund på idrottsevenemang i Sverige. Något som infördes för ett antal år sedan i ett försök att försöka stävja användandet av pyrotekniska pjäser från supportrar.

– Du ska kunna ställa de som överträder det här förbudet inför domstol, sa dåvarande inrikesministern Anders Ygeman till SVT:s Gomorron Sverige.

Under förra säsongen blossade konflikten mellan de svenska fotbollssupportrarna och polisen upp igen och nådde nya nivåer. Detta då fansen kritiserade polisen för att inte föra en dialog med supportrarna och de skärpta kraven kring overhead-flaggor och visitering.

Även det var ett försök från polisen för att komma till rätta med den illegala pyrotekniken.

ANNONS

Sedan 2009 har det varit olagligt att utan polisens tillstånd ta med och använda pyroteknik på svenska idrottsevenemang. Ordningslagens femte kapitel slår fast att straffet är böter eller fängelse i högst sex månader för brottet. Dessförinnan hade all form av pyroteknik bannlysts av Svenska Fotbollförbundet och Svensk elitfotboll.

– Pyrotekniken är den mest infekterade konfliktfrågan mellan myndigheter, supportermiljön och fotbollen de senaste 20 åren, säger han och tar ett djupt andetag. Pyrotekniken är ett jättestort uttryck i supportermiljön över hela världen. Det anses vara en viktig del av identiteten som supporter, sa Anders Almgren som är tidigare Supporter Liaison Officer för IFK Göteborg och nu jobbar för organisationen Enable Sverige.

LÄS MER: Därför är pyroteknik-frågan så problematisk för fotbollen

"Tackade" corona-viruset

Maskeringsförbudet stoppade dock inte AIK-fansen när det var dags för mötet med Öis på Bravida Arena i gruppspelet av Svenska Cupen. När bortasupportrarna tände av sina pyrotekniska pjäser gjordes det i samband med att en banderoll rullades ut.

"Frihet för Ultras är slutmålet, Tack Wuhan för kryphålet", stod det på den banderollen.

För innan matchen delades det ut munskydd vid bortaklacken. Munskydd verkar dock vara okej som "maskering" något som supportrarna verkade tacka Corona-viruset för.

Matchen då?

Jo, den vann AIK med 1–0 efter att Abdul Razak gjort självmål för Öis i den den första halvleken.

ANNONS
ANNONS