Agne Simonsson död – blev 84 år

En av svensk fotbolls allra största, den tidigare Örgrytespelaren Agne Simonsson har avlidit vid en ålder av 84 år.
– Han blev lite krassligare de sista veckorna och sedan tillstötte en lunginflammation. Och i går tog det tyvärr slut. Jag var uppe ett par dagar innan och då visste jag vad som skulle ske. Så då tog jag farväl av honom, säger hans bror Roy Simonsson.

ANNONS
|

Agne Simonsson är en av svensk fotbolls allra största. Han spelade mellan åren 1957 och 1967 51 A-landskamper och gjorde 27 mål.

1959 förärades han med det största individuella pris en fotbollsspelare kan få i Sverige, guldbollen, efter starka insatser och två mål mot England på Wembley.

Samma år fick han också Svenska Dagbladets bragdmedalj av samma skäl och gick under benämningen ”The King of Wembley".

1958 var Agne Simonsson del av det svenska VM-laget som tog silver i hemma-VM efter finalförlust mot Brasilien med 2-5.

2008 blev han invald i svensk fotbolls Hall of fame.

Som tränare vann han 1985 SM-guld med sitt kära Örgryte IS. Det är klubbens senaste SM-guld och var då det första på 72 år.

ANNONS

Han tränade under åren även BK Häcken och grekiska Iraklis.

LÄS MER:Ralf Edström om barndomsidolen: ”En elegant spelare”

Kommer hedras av Öis

På Öisgården har ett ljus tänts och en bild på Agne Simonsson satts fram för att hedra honom. Dagens ordförande Joacim Nordh nåddes av beskedet av Agnes bror Roy under onsdagsmorgonen.

– Det är en tung dag för alla fotbollsälskare. Det går inte att göra den här typen av människor rättvisa med några få ord. Men han hade alltid ett leende på läpparna och vad han har gjort för Öis och svensk fotboll ... det är väldigt få som har lyckats med det han har gjort. Han är bland de största, kanske till och med den störste, klubben har haft, säger Nordh.

LÄS MER:Här är Agne Simonssons karriär

Klubben planerar att hylla Agne Simonsson i samband med nästa match, derbyt mot Gais på måndag.

– Han har varit ovärderlig för oss som klubb. Han är en ikon och legend inom Öis-kretsar. Vi kommer förvalta Agnes arv med den respekt och vördnad han förtjänar. Det är vår skyldighet, säger Joacim Nordh.

Agne Simonsson satt under sina sista år i livet i rullstol, men kom trots det gärna på Öis-dagarna på Öisgården. Därifrån minns Joacim Nordh ett möte med silvermedaljören från VM 1958 väl.

ANNONS

– Han satt i rullstolen på vår gräsplan. Vi hade några minuters väldigt gott snack. Han gratulerade mig till ordförandeposten och önskade mig lycka till. Jag upplevde en stor värme och generositet i det mötet, säger han.

Hamrin minns Simonsson

Från VM-laget 1958 är det få spelare kvar, Kurt ”Kurre” Hamrin är en av dem.

Hamrin minns tillbaka på tiden som spelare tillsammans med Simonsson.

– Han var fantastiskt duktig när han spelade center och fick bollarna som han skulle. Han hade allt som en center kan ha. Jag skulle ju aldrig kunna spela center, jag bara sprang..., säger Hamrin till Expressen.

Han fortsätter:

– Han hade en stor betydelse. Och Agne var en jättefin person och go' människa. Vi hade en jättebra relation, även om vi inte träffades så ofta på senare tid.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson sörjer beskedet om Ange Simonssons bortgång.

– Ett otroligt ledsamt besked. Agne Simonsson är en av våra allra största fotbollsprofiler genom alla tider, en av silverhjältarna från hemma-VM 1958 och en av tre svenska spelare som har gjort mål i en VM-final, säger Karl-Erik Nilsson, just i färd med att gå ombord på ett flyg från damernas VM-kval i Reykjavik till ett möte med Uefas exekutivkommitté i Budapest.

ANNONS

Karl-Erik Nilsson växte upp när Agne Simonsson fortfarande var aktiv spelare.

– Jag är född samma år som Agne debuterade i landslaget, 1957, och som liten grabb var han en av mina barndomshjältar. Han har satt ett stort avtryck i den svenska fotbollshistorien och det är med stor sorg och saknad jag nåddes av detta tunga besked.

– Jag har haft nöjet att träffa honom ett antal gånger, senast i samband med en träff för VM-58-spelarna. Det här är en tung dag för svensk fotboll. Han lämnar efter sig många fantastiska och ljusa minnen. Mina tankar går till familjen, släkt och vänner runtom i fotbollsvärlden, säger Karl-Erik Nilsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS