Aílton Almeida lämnar Örgryte efter säsongen.
Aílton Almeida lämnar Örgryte efter säsongen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Aílton Almeida lämnar Örgryte

Den brasilianske Öis-ikonen Aílton Almeida spelar sin sista match med klubben under lördagen. Det står klart efter att klubben inte valt att förlänga 37-åringens kontrakt.
– Vi kom fram till att det bästa är att önska honom lycka till och tacka honom för allt han har gjort för Öis, säger sportchef Igor Krulj.

ANNONS
|

Efter totalt sex säsonger lämnar klubbikonen Aílton Almeida Örgryte IS, efter att klubben valt att inte förlänga brasilianarens kontrakt. Han spelar därmed sin sista match i den rödblåa tröjan under lördagen.

– Vi har diskuterat en längre tid om en framtid med Aílton men vi kom fram till att det bästa är att önska honom lycka till och tacka honom för allt han har gjort för Öis. Han kommer alltid vara en Öisare, säger Örgrytes sportchef Igor Krulj och fortsätter:

– Vi ser om vår trupp och vi kom fram till att det här är det bästa för det sportsliga nästa år.

ANNONS

”Vilken spelare!”

Almeida kom till Örgryte inför säsongen 2004 som ett led i klubbens samarbete med den brasilianska klubben Atlético Mineiro, och han gjorde snabbt succé. Sin första säsong gjorde anfallaren åtta mål på 22 matcher. Säsongen därpå levererade han igen, den här gången med 13 mål på 23 matcher.

– Redan efter första träningen insåg jag: Vilken spelare! Han var väldigt mottaglig för inlärning och kritik. Jag såg redan då att han kunde hamna mycket högre upp än allsvenskan, har dåvarande tränare Zoran Lukic tidigare sagt till GP.

När succén blivit ett faktum kunde inte de andra klubbarna hålla sig. 2006 köptes han av FC Köpenhamn, en försäljning som uppges vara Öis största någonsin. Därefter följde ett långt utlandsäventyr för anfallaren. Helt plötsligt var året 2019 och då återvände Almeida till Rödblått. Han har under sina dubbla sejourer fått ikonstatus i klubben.

– Under den tiden jag har lärt känna honom har han betytt jättemycket. Aílton är en fantastisk fotbollsspelare och person, en stor förebild och idol för många i klubben. Det är få förunnat att ha haft en spelare som Aílton i klubben, säger Krulj.

Öis lagkapten Daniel Paulson.
Öis lagkapten Daniel Paulson. Bild: MICHAEL ERICHSEN

”En ära att få spela med honom”

En person som har haft Almeida som förebild är Öis lagkapten Daniel Paulson. När anfallaren kom till föreningen 2004 var Paulson bara nio år gammal.

ANNONS

– Han var en av brassarna som gjorde stort avtryck när man kollade som ung. Det har varit en ära att få spela med honom och se honom på nära håll, säger Paulson och fortsätter:

– Det är en underbar lagkompis och en fantastisk spelare. Det är tråkigt både på och utanför planen att han lämnar.

GP har sökt Aílton Almeida utan framgång.

Aílton Almeida

Namn: Aílton José Almeida

Född: 20 augusti 1984 (37 år)

Nationalitet: Brasilien

Klubbar: Atlético Mineiro (2000-2004), Örgryte IS (2004-2006), FC Köpenhamn(2007-2010), APOEL (2010-2012), Terek Groznyj (2012-2015), Al Hilal (2015-2016), Al Jazira (2016-2017), Al Dahfra (2017-2018), Örgryte IS (2019-2021)

Meriter i urval: dansk mästare tre gånger, cypriotisk mästare, kvartsfinal i Champions League 2011/2012 med APOEL (vann interna skytteligan)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS