400 svenskar evakuerades från arenan i Bryssel mitt i natten

Alla blågula som befann sig på arenan kunde ta sig därifrån säkert.
Den siste supportern var ute vid 04, säger säkerhetschef Martin Fredman.
– Totalt har cirka 400 svenskar fått hjälp under kvällen och natten.

ANNONS
|

Den dödliga skjutningen i Bryssel som skördade två svenskars liv ägde rum bara kilometer från arenan där Sverige skulle EM-kvala mot Belgien.

Trots att attacken inträffade mer än en timme innan avspark sparkades matchen igång. Den avbröts först i halvtid sedan spelarna vägrat spela vidare.

Efter det beskedet kommenterade förbundskaptenen Janne Andersson dådet i Bryssel under en pressträff.

– När jag kom ner i paus fick jag den här informationen. Direkt känner jag att det är helt overkligt. Vad är det för värld vi lever i idag? Jag är fruktansvärt ledsen, säger han och fortsätter:

– Jag kom in i omklädningsrummet och när vi började prata är vi 100 procent överens om att vi inte ville spela vidare av respekt för offren och deras familjer.

ANNONS

Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf berättade hur kvällen varit för landslaget på plats i Bryssel.

– Vi ville få kontakt med familj och vänner här direkt för att se att de mår bra. Vårt säkerhetsteam skötte det bra och lugnade ner oss. De förklarade att det här är säkraste stället att vara på i Bryssel. Vi kände oss trygga här, säger Nilsson Lindelöf.

Landslaget har flugit hem

Efter att matchen avbrutits tvingades såväl landslaget som blågula supportrar stanna kvar på arenan tills det att den lokala polisen kunde garantera deras säkerhet.

Vid midnatt uppgav Belgiens nationella kriscenter att arenan skulle börja evakueras. Besökarna uppmanades att omedelbart ta sig hem. Manu Leroy, tillförordnad generalsekreterare på Belgiens fotbollsförbund, sa på en pressträff att de svenska supportrar ska få poliseskort till sina hotell.

Enligt landslagets säkerhetschef Martin Fredman kunde den siste svensken lämna arenan vid 04.

– Samarbetet mellan supportrar, förbund och myndigheter har fungerat mycket väl i en extremt pressad situation. Totalt har cirka 400 svenskar fått hjälp under kvällen och natten, säger han i ett uttalande på förbundets hemsida.

I samma uttalande meddelas det att landslaget flugit ifrån Bryssel. Spelarna kommer nu att återvända till sina familjer och klubbar.

LÄS MER:Sveriges landskamp i Belgien avbruten efter dödsskjutningen

LÄS MER:Reinfeldt: "Vi har svenska supportrar som offer"

LÄS MER:Pernilla Califf på plats på arenan i Bryssel

ANNONS