19 svenska fotbollsmatcher kan ha manipulerats – i år

19 fotbollsmatcher i division 3 och uppåt har sannolikt manipulerats visar en utredning som Svenska fotbollförbundet gjort, det skriver SVT.
– Det är jätteallvarlig, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT.

ANNONS
|

Kampen mot matchfixning inom fotbollen har pågått länge men problemet kvarstår. Nu visar en utredning Svenska fotbollförbundet gjort att 19 fotbollsmatchen sannolikt eller mycket sannolikt varit uppgjorda i år, det skriver SVT.

SvFF har enligt SVT utrett totalt 47 matcher från allsvenskan till division 3 inklusive matcher i Svenska cupen, U21-allsvenskan och även träningsmatcher och de flesta misstänkta matcherna ska beröra division 2 men det ska också finnas misstänka matcher i de högsta serierna.

– Det är jätteallvarligt att vi tvingas utreda uppemot 50 matcher för att det kan ha förekommit matchfixning, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT.

ANNONS

"Måste till tydligt regelverk"

Sjöstrand menar att det bland annat krävs hårdare tag mot spelbolagen för att problemet med matchfixning ska lösas.

– Det måste till ett tydligt regelverk. Vi måste ha hjälp av beslutsfattare och myndigheter så spelutbudet begränsas. Det är helt oacceptabelt det vi ser nu. Då pratar jag inte bara om fotbollen utan idrotten i stort för det handlar om vår integritet, säger Sjöstrand och fortsätter:

– En viktig och avgörande faktor kommer vara att de aktörer som jobbar med den här problematiken, som polismyndighet och spelbolag, tillåts dela information. För nu sitter var och en på information och det gör det svårt att lägga hela pusslet. När det kommer avvikelser måste spelbolagen omedelbart rapportera, det går inte vänta ett år, det måste hanteras omedelbart och då måste det förslagsvis finnas en spelmyndighet som hanterar det här.Enligt SVT ska ett femtontal av de misstänka matcherna har lämnats vidare till polisen.

ANNONS