Öis snart ikapp Gais – trots grönsvarta succéstarten

Gais fick en kanonstart på superettan och hyllades av allt och alla. Samtidigt var det raka motsatsen för Öis som istället ifrågasattes kraftigt – nu skiljer det endast tre poäng mellan lagen.
– Det vänder fort i fotboll, säger Jeffrey Aubynn.

ANNONS
|

Segrarna kom på löpande band för Gais både under försäsongen och gruppspelet i svenska cupen. Det fortsatte sedan när superettan drog igång och de grönsvarta var ett topplag som hyllades av allt och alla.

Samtidigt på andra sidan motorvägen var det raka motsatsen.

Jeffrey Aubynn fick en tung start på sin sejour som tränare i Öis när segern aldrig kom. I stället blev Rödblått tidigt ett bottenlag – som inte tog första vinsten förrän i den åttonde omgången.

Men när segrarna väl började att trilla in har det snabbt förändrats i tabellen.

Torsdagens derby mellan klubbarna på Gamla Ullevi var lite av en sexpoängsmatch.

ANNONS

Seger för Gais och avståndet skulle vara nio poäng mellan lagen.

En seger för Öis och avståndet skulle endast vara tre poäng.

Det slutade med jubel för Jeffrey Aubynn och hans spelare efter att Hady Saleh Karim gjort matchens enda mål.

– Vi gör exakt det vi ville i första halvlek och lyckas störa Gais centralt. Där är de skickliga och brukar diktera det som sker i matcherna. Det var en fulländad halvlek så som jag ville att vi skulle uppträda, säger Öis-tränaren och fortsätter:

– I andra tog Gais över och tryckte ner oss men skapade inte några jättestora chanser förutom den sista. Jag är nöjd med hur killarna presterade i derbyt.

Lika nöjd var inte Fredrik Holmberg.

Snarare tvärtemot.

– Vi har fått mycket beröm för vår säsong och vår inledning men då måste man vara ärlig och säga att vi förlorar rättvist. Öis vinner på de saker ett derby handlar om. De vinner dueller och stänger ner oss och vi är lite nonchalanta emellanåt utan att vara jättedåliga. Om vi ska titta nyktert på det så förlorar vi rättvist, säger han.

Spelarna om förändringen av tabellen – en seger skiljer lagen åt

Derbyts utgång innebär alltså att det nu bara skiljer just tre poäng mellan lagen. Ett facit som få kunde tro på för ett par omgångar sedan då Gais dansade i toppen och Öis låg och skvalpade i botten.

ANNONS

– Jag får skicka iväg ett vänskapligt tips till Fredrik (Holmberg) att det vänder fort i fotboll. Jag har sagt det tidigare och får säga det igen att Gais start är det bara att lyfta på hatten för. De har visat att de är ett bra lag och det är bara att fortsätta. Sedan är vi jätteglada över det här. Vi har dock hela tiden trott på det vi håller på med och det har synts i våra matcher även om vi inte fått utdelning i form av vinster. Nu har vi fått utdelning också och det är jätteskönt, säger Jeffrey Aubynn.

Matchhjälten, Hady Saleh Karim, om hur segrarna fått spelarna i Öis att tro än mer på det man håller på med och hur mycket lättare livet som fotbollsspelare blir när segrarna trillar in på kontot.

– Det här var en stor match och det känns riktigt bra. Vi snackade innan om att vi behöver få in en trepoängare och vi jobbar på åt rätt håll. Vi lär känna varandra ännu mer på planen och börjar hitta rätt. Det känns som att något bra är på gång, säger han och fortsätter:

– Många kan ha sett det här som tufft läge men det är en läroperiod. När man njuter är det enkelt. Det är inte svårt att fira segrar men när man får utdelning är det bara att fortsätta gnugga på åt rätt håll.

ANNONS

Öis-kuggen om jakten på Gais: ”Vi är på väg”

Marcus Haglind-Sangré tror att torsdagens derbyskalp kommer lyfta Öis ytterligare en nivå.

– En sådan här vinst innebär en otrolig boost. Det är nästan ovärderligt att få en sådan här seger. Jätteviktigt.

Är ni på väg ikapp Gais nu?

– Vi börjar tro på oss själva lite mer, samtidigt ska vi vara ödmjuka. Vi vet var vi har varit. Att jobba hårt och vara ödmjuk inför varje match som kommer är vägen framåt.

Christoffer Styffe tror Öis har goda möjligheter att knapra in ytterligare på rivalerna.

– Vi är på väg! Vi har Landskrona hemma nu, vi siktar på ännu en trea där och sedan har vi Östersund borta också innan uppehållet. Vi ser det där som två finaler. Vi ska göra allt för att vinna båda. Sen får vi se vad som händer.

Trotjänaren i Gais, Niklas Andersen, om att det nu bara skiljer tre poäng mellan de två lagen, trots den succéstart som han och hans lagkamrater fick på säsongen.

– Det är 20 matcher kvar också ... det är mycket kvar att spela om. Det här var ett konstigt derby får jag säga ... det är en match som svider bra mycket mer än vanligt.

ANNONS

Gais-veteranen säker: ”Kommer vara där uppe”

Jonas Lindberg på samma fråga:

– Jag vet inte vad det säger. Jag har trott att Öis skulle vara där uppe också. Vi kommer vara här uppe. Jag tror att båda lagen kommer slåss där uppe. Det går snabbt i den här serien, säger han innan Axel Norén tar vid.

– Vi hade väl tagit detta innan. Inte att vi skulle förlora i dag, men poängmässigt är vi med där uppe i racet.

En anledning till att Gais hackat lite och inte fått segrarna med sig på sistone är bristen på mål. För i tre raka matcher har man lämnat planen utan någon fullträff framåt och då är det svårt att vinna fotbollsmatcher.

– Det är inte enligt plan och det är inte bra. Men fotbollen är sådan ... ibland går det trögare i vissa saker och resultaten går inte med dig. Vi kommer hitta ett sätt att komma tillbaka starkare. Den inställning killarna har och träningsviljan som finns i gruppen gör att jag vet att vi kommer hitta sätt att börja göra mål, många mål igen, säger Fredrik Holmberg.

Anfallsspets Alexander Ahl-Holmström tar vid:

– Vårt problem är fortsatt att vi skapar mycket, har övertag, men får inte till det sista. Förstå mig rätt, vi ska göra det bättre, men det hade kunnat vara värre. Vi hade kunnat ha det som Skövde. De ligger sist, de vinner inte matcher. Alla har sina problem. Handskas vi med det här, vi är solida bakåt, då ska vi lösa det här, även om det inte är okej att inte göra mål på tre raka matcher. Och sedan var tyvärr inte det här vår bästa prestation.

ANNONS

Vad kan ni göra för att bli bättre i de avgörande lägena?

– Jag vill inte stå och säga att det kommer, det kommer, det kommer. För det låter bara som att man skjuter fram problemet, men det är så det är, vi måste fortsätta skapa chanser. I dag kom vi inte till de där superlägena, men vi hade ändå bra lägen. Hade jag vetat exakt vad som saknades hade jag gjort något åt det.

LÄS MER:Öis vann derbyt mot Gais – Hady Saleh Karim stor hjälte

LÄS MER:Så bra var spelarna i Gais och Öis i derbyt

LÄS MER:Frustrerat i Gais efter derbyförlusten mot Öis

LÄS MER:Hady Saleh Karims brokiga resa till derbyhjälte för Öis

ANNONS