Är det här den första damfotbollsmatchen i Göteborg?

När fotboll fortfarande sågs som något oanständigt för en kvinna trotsade två göteborgska balettkårer normerna och möttes på Ullevi. Det slutade med en domarskandal och hyllningar från en presskår med låga förväntningar.

ANNONS
|

Folkteatern och Nya Teaterns balettkårer var lagen. Ullevi var skådeplatsen. Det här var den kanske första ordnade fotbollsmatch som spelats mellan två damlag i Göteborg. Den innehöll finurliga dribblingar, imponerande målvaktsspel och en riktig domartavla och kom att falla i glömska.

Vi tar det från början. Fotbollen hade kommit till Göteborg i slutet på 1800-talet. Under mellankrigstiden fanns redan en sprudlande lokalfotbollsscen, där Örgrytes stormaktstid tagit slut och Fässberg nyss korats till SM-vinnare.

För damer var möjligheterna till fotbollsspel få. I England hade Dick Kerr´s och St Helens Ladies spelat inför 53 000 åskådare fem år tidigare. Men i Sverige gick den kvinnliga fotbollskampen trögt.

ANNONS

1917 hade Hugo Levin, ordförande i Göteborgs Fotbollförbund, slagit ner idén om att starta damfotboll i staden. Ett sextiotal förhoppningsfulla spelare dök upp till ett möte han kallat till, bara för att få reda på att han ansåg att fotbollen inte var en sport för kvinnor. Bättre vore om de spelade landhockey eller bandy. Starten på den svenska damfotbollsrörelsen kom inte i Göteborg. Ett år senare spelades i stället en första matchen mellan två damlag på svensk mark på Aspuddens idrottsplats i Stockholm.

Stockholms kvinnliga Idrottsklubb mötte ett samlingslag från flera huvudstadsföreningar och vann med 5–0.

I Göteborg verkar inte spelet tagit fart på samma sätt.

Lagen

Nya Teatern:

Bullan Weijden, Linnéa Berndtson, Rosy Isberg, Magda Ödman, Marta Karlsson, Astrid Asserlund, Ella Ekberg, Lillian Larsson, Bouvelett, Marta Sahlsten, Marta Landquist, Stina Mårtensson.

Folkteatern:

Ella Ekman-Jacob, Margit Svensson, Anna Schedin, Mimmi Eklund, Hjördis Holmquist, Svea Carlsson, Lillian Cederquist, Rosa Rydberg, Hillevi Stenhammar, Ingeborg Landholm, Karin Landholm.

Domare:

”Ludde”, med ”Rulle” och ”Håge” på linjen.

Källa: Göteborgs Aftonblad

I källor från mellankrigstiden går dock att läsa om just balettfajten på Ullevi, en septemberfredag 1925. Matchen var en del i något form av jippo där även exempelvis cykelpolo och hundkapplöpning ingick.

En matchrapport i Göteborgs Aftonblad daterad 5 september 29 berömmer Folkans kedja för bra spel.

”Töserna överraskade med att ibland spela riktigt bra fotboll. Folkans kedja, framförallt vänstervingen var inte alls dum, broderade och tricsade riktigt finurligt i bland, försvaret var stabilt och Ella Ekman i målet hade inga chanser att visa vad hon dugde till.”

Det var också Folkteatern som avgick med seger, 3–1.

ANNONS

Och domarskandalen? Jo, rättskipare ”Ludde”, som alla läsare verkar känna vid förnamn, dömde mål på ett skott som Nya Teaterns målvakt Bullan Weijden räddade. Han tyckte helt enkelt att Folkteatern spelat så bra att de förtjänat ett mål till.

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt. Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning. För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

ANNONS