Tomas Montén under en genomgång med sitt lag i junior-VM.
Tomas Montén under en genomgång med sitt lag i junior-VM. Bild: Erik Simander/TT

Fortsatt offensiv nyckeln för Sverige

Offensiven var frågetecknet inför junior-VM. Efter två matcher och två segrar är det utropstecknet hos Juniorkronorna.
– Det är något vi ger feedback på hela tiden, säger förbundskaptenen Tomas Montén.

ANNONS

Nils Höglander drog i gång den svenska offensiven med sitt ”Zorromål” mot Finland.

Sedan hakade kedjekompisen Samuel Fagemo på. Frölundaforwarden är bäste svenske målskytt med tre mål. Även 17-åriga jättetalangerna Alexander Holtz och Lucas Raymond har gjort varsitt mål hittills.

Åtta mål på två matcher mot de två bästa motståndarna i gruppspelet är ett bra facit.

Hårt jobb

Förbundskapten Tomas Montén säger att det offensiva spelet är det han är mest nöjd med hittills och framför allt lyfter han fram spelarnas idoga jobb även när utdelningen inte kommer, som långa stunder mot Finland innan vändningen.

– Det är bra att vi får klart för oss att vi är ett lag som måste jobba för allt vi vill ha offensivt. Håller vi oss efter de linjer vi har så kan vi få utdelning även mot de bästa lagen. Det är något vi tryckt på och ger feedback på hela tiden. Varför vi gör mål och hur de kommer till, säger Montén.

ANNONS

Sverige har ett kanonläge att för 13:e året i rad ta hem gruppsegern i JVM. Segrar i eftermiddagens match mot Kazakstan och på nyårsafton mot Slovakien så är saken klar.

Finland, som spelat en match mer, leder gruppen på sju poäng före Sveriges fem.

Byter målvakt

Sverige är så klart jättefavorit både mot Kazakstan och mot Slovakien. Tomas Montén vill se offensiva starter likt den mot Schweiz där Juniorkronorna ledde med 2–0 efter knappt tio minuter.

– Vi får inte starta långsamt och passivt utan med spets och attack. Får de försvara på sitt sätt och får spelvändningar och kontringar så blir det tufft.

HV71-målvakten Hugo Alnefelt har storspelat och klivit fram som svensk etta, men i någon av de två återstående gruppmatcherna kommer också Jesper Eliasson, tillhör Växjö men utlånad till Almtuna, att få chansen.

– Vi kommer definitivt att göra så, vi har inte funderat fullt ut till vilken. Vi kommer inte att gå med en målvakt hela VM utan vill se till att vi har ett par alternativ, säger Tomas Montén.

Göran Sundberg/TT

Sveriges gruppspelsmatcher:

Finland 3–2 efter förlängning.

Schweiz 5–2.

I dag: Kazakstan (15.00).

Nyårsafton: Slovakien (15.00).

Slutspelet:

2/1 Kvartsfinaler, Trinec: 12.30 och 17.30, Ostrava: 15.00 och 20.00.

4/1 Semifinaler (Ostrava): 15.00 och 19.00.

5/1 Medaljmatcher (Ostrava), bronsmatch (15.00) och final (19.00).

ANNONS