Lewis Hamilton firades efter segern på Silverstone i fjol. I år ska F1-loppet köras där utan publik.
Lewis Hamilton firades efter segern på Silverstone i fjol. I år ska F1-loppet köras där utan publik. Bild: Luca Bruno/AP/TT

Formel 1 startar i juli – utan publik

Frankrikes GP blir det tionde formel 1-loppet som stoppas. Målet är nu att starta säsongen i Österrike den 5 juli. Men utan publik. "Vi hoppas att supportrarna kan få vara med senare", säger vd:n Chase Carey.

ANNONS

Frankrikes beslut att inte tillåta större evenemang förrän tidigast mitten av juli, på grund av coronapandemin, gör att formel 1-loppet i Le Castellet den 28 juni ställs in.

Enligt ett pressmeddelande räknar inte den franska arrangören med att kunna köra tävlingen senare under året.

"Vi ser fram emot sommaren 2021", säger arrangörsbolagets vd Eric Boullier.

Formel 1:s vd Chase Carey skriver i ett uttalande att planen nu är att starta säsongen i juli, med en tävlingshelg som planerat i Österrike den 3-5 juli och köra som planerat tävlingarna i Europa fram till början av september.

"Under september, oktober och november blir det race i Asien och på den amerikanska kontinenten, och säsongen avslutas i Mellanöstern i december med Bahrain före den traditionella finalen i Abu Dhabi. Det ska bli mellan 15 och 18 tävlingar", säger Carey.

ANNONS

Mycket kvar att lösa

"Vi tror att de första loppen blir utan supportrar, men hoppas att de kan få vara med på våra evenemang senare under säsongen".

Carey säger att det fortfarande är många detaljer att lösa för att F1-stallen och personalen ska få komma in och få tävla i de olika länderna.

"Hälsan och säkerheten för alla inblandade är fortsatt högsta prioritet och vi går bara vidare om vi är säkra på att vi kan genomföra evenemangen riskfritt."

"Skjutit på beslutet"

Det brittiska formel 1-loppet på Silverstone, som var planerat till 19 juli, kommer definitivt att köras utan publik.

– Vi har skjutit på det här svåra beslutet så länge som möjligt, men det står helt klart att ett GP under normala omständigheter är inte möjligt, säger direktören Stuart Pringle till Northampton Chronicle.

F1-helgen på Silverstone brukar locka runt 350 000 åskådare.

+ Inställda lopp (3): Australiens GP, Melbourne, Monacos GP, Monaco, Frankrikes GP, Le Castellet.

+ Uppskjutna lopp (7): Bahrains GP, Bahrain, Vietnams GP, Hanoi, Kinas GP, Shanghai, Nederländernas GP, Zandvoort, Spaniens GP, Barcelona, Azerbajdzjans GP, Baku, Kanadas GP, Montréal

+ Kvarstående lopp på sina datum (2): 5/7 Österrikes GP, Spielberg, 19/7 Storbritanniens GP, Silverstone.

+ Kvar på kalendern, fast utan bekräftade datum (10): Ungerns GP, Mogyoród, Belgiens GP, Stavelot, Italiens GP, Monza, Singapores GP, Singapore, Rysslands GP, Sotji, Japans GP, Suzuka, USA:s GP, Austin, Mexikos GP, Mexico City, Brasiliens GP, São Paulo, Abu Dhabis GP, Yas.

Fotnot: I planen för den nya kalendern ska Bahrains GP flyttas och köras före finalhelgen i Abu Dhabi.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS