Folkkära "Varg-Olle" Nygren död

Den folkkära speedwayföraren "Varg-Olle" Nygren har avlidit, 91 år gammal, uppger SVT. Nygren var ett av de största namnen inom svensk motorsport på 1950- och 60-talen.

ANNONS
|

"Varg-Olle" Nygren hade det senaste året behandlats för cancer och drabbades även av covid-19, skriver SVT.

Han avled på lördagen på ett sjukhus i den engelska staden Ipswich där han bodde sedan 1960-talet.

Olle Nygren, en riktig söderkis från Stockholm, blev en av svensk motorsports allra största affischnamn i slutet av 1940-talet. Namnet "Varg-Olle" kom sig av att han tävlade för speedwayklubben Vargarna i Norrköping där han fick sitt genombrott.

Under en över 25 år lång karriär fram till in på 1970-talet inom flera olika mc-sporter var han sällan den bästa svenska föraren, men oftast den mest publikdragande.

ANNONS

– Jag blev aldrig förbannad om jag inte vann. Det spelar väl ingen roll. Då vinner jag väl nästa gång tänkte jag, berättar "Varg-Olle" Nygren i en SVT-dokumentär om honom som kom 2020.

Tonårsidol

"Varg-Olle" var en tonårsidol på 1950-talet i klass med den tidens andra stora svenska idrottare, som Lennart "Nacka" Skoglund, Ingemar Johansson och Sven Tumba.

"Varg-Olle" tävlade främst inom speedway, men provade även på motocross, enduro och isracing.

– En var väl född till proffs. Du kan hålla på och åka hoj som jag gjorde och blir i alla fall inget bra. Det är med när man föds tror jag. Att man har lite proffs i sig, säger han i SVT-dokumentären.

Det blev fem VM-finaler i speedway under 1950-talet, med en tredjeplats på Wembley 1954 som den främsta positionen.

Flyttade till England

Men tävlingsmässigt överskuggades "Varg-Olle" av Ove Fundin som tog fem VM-guld mellan 1956 och 1967.

– Jag tog den här sporten alldeles för allvarligt, det var bakgrunden till mina framgångar. Men han slarvade bort sin talang. Han kunde ha varit världsbäst i många motorsportdiscipliner om han ägnat sig åt det helhjärtat. Men det gäller att ha lite skoj också, säger Fundin i SVT-dokumentären.

I början av 1960-talet flyttade Nygren till England där han körde för flera speedwaylag och blev kvar efter karriären. Under många år drev han en speedwayskola i staden Ipswich.

ANNONS

Mikael Forsell/TT

ANNONS