Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Folkhälsomyndigheten: Skjut upp matcher och cuper

Mycket idrott har skjutits upp på grund av coronavirusets spridning. Nu vill Folkhälsomyndigheten att fler evenemang skjuts på framtiden.
– Vi vill att man ska skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Svenska fotbollförbundet (SvFF) går nu ut med en "skarp rekommendation" följer de nya allmänna råden.

Coronaviruset fortsätter spridas i Sverige och världen och till följd av spridningsrisken har mycket idrott på både elit- och amatörnivå ställts in eller skjutits upp.

Men Folkhälsomyndigheten har tidigare varit tydlig med att träningar i mindre grupper inte bör läggas ner utan att det är bra att folk fortsätter röra på sig.

Under en pressträff på onsdagen kom Folkhälsomyndigheten dock med nya riktlinjer för idrottsrörelsen.

Myndighetens generaldirektör Johan Carlson betonade att man i möjligaste mån vill att folk ska fortsätta röra på sig och då helst utomhus och utan närkontakt.

– Vi vill att man ska kunna idrotta utomhus. Det är speciella problem med sporter med närkontakt, där måste man överväga om man ska bedriva det. Man ska alltså undvika närkontakt mellan idrottare i möjligaste mån. Jag tänker till exempel på brottning, säger Carlson på pressträffen.

Han fortsätter:

– Träningar ska om möjligt hållas utomhus för att minska smittspridningsrisken. Vi (Folkhälsomyndigheten) vill också att man ska skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.

LÄS MER: Tegnell dömer ut Partille cup och Gothia cup: "Oddsen väldigt små"

LÄS MER: Efter nya råden – allsvenska klubbarna i möte

RF: Följ uppmaningen

Sedan förra veckan råder ett förbud mot allmänna sammankomster för över 50 personer.

Carlson säger dock:

– Även under 50 personer är det lämpligt att skjuta upp verksamheter.

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer om att inte spela några matcher.

– Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga. Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdomar och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till TT.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett dokument på sin hemsida att de nya föreskrifter gäller från 1 april till 31 december 2020. I ett mejl till GP förtydligar myndighetens presstjänst varför man satt ett slutdatum:

– Myndigheten har av författningstekniska skäl valt 31 december 2020 som slutdatum för föreskrifterna och de allmänna råden. Föreskrifterna ska endast gälla under den tid som de behövs och rent författningsmässigt är det då lämpligt att ha ett slutdatum. Föreskrifterna kan upphävas innan dess alternativt förlängas om det behövs.

Även Svenska fotbollförbundet (SvFF) gick på onsdagen ut med en "skarp rekommendation" till hela den svenska fotbollsrörelsen att följa dessa nya allmänna råd.

"SvFF:s skarpa rekommendation är att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd den 1 april 2020 att skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats", skriver SvFF.

Öppnar för mindre träningsmatcher

Under onsdagskvällen öppnade dock statsepidemiolog Anders Tegnell för "mindre träningsmatcher".

– Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger han till SVT Sport.

På sin hemsida har Folkhälsomyndigheten uppdaterat riktlinjerna för idrottsföreningar till följande:

"Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in."

LÄS MER: Sävehofs jätteturnering i fara: "Då har vi en skärseld"

LÄS MER: Klart: Göteborgsvarvet ställs in

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.