Hedvig Lindahl upplevde både negativa och positiva meddelanden efter 0–4-förlusten.
Hedvig Lindahl upplevde både negativa och positiva meddelanden efter 0–4-förlusten. Bild: Adam Ihse/TT

"Folk vet inte hur man hanterar sina känslor"

Hedvig Lindahl, 39, fick ta emot olika reaktioner efter 0–4-uttåget i EM. Hon har upplevt en aldrig tidigare skådad uppslutning kring landslaget. Men hon har också fått en hel del meddelanden om "hur jävla dålig hon är".

ANNONS

Det blev en smärtsam avslutning på EM för Hedvig Lindahl och fotbollslandslaget. Lindahl släppte in fyra mål när Sverige nollades av England och säger efteråt att hon borde ha gjort det bättre vid några av målen.

Å andra sidan påpekar hon att hon gjorde sitt bästa och står stolt.

– Jag håller inte alltid med om att jag är är sämst i hela världen. Likväl som man inte är en stjärna så är man inte sämst hela tiden. Man är där i mitten någonstans. När ett lag tappar som vi gjorde, vi hade inte kontroll och då blir det konstiga situationer, säger hon.

ANNONS

Efter matchen öppnade hon telefonen och möttes av flera mindre smickrande meddelanden på sina sociala medier.

– Jag hade några meddelanden om hur jävla dålig jag var, säger hon.

– Det är tyvärr så det funkar i dagens samhälle. Det finns så mycket hat. Vet du vad det handlar om? Det handlar om att folk inte vet hur man tar hand om sina känslor.

"Blockar alla"

Lindahl fortsätter:

– Det är lättare att skylla på och skriva till någon. Gör det då, skriv till mig så kan jag skita i dig. Jag blockar alla så det är lugnt, säger hon.

Men hon har också fått se den andra sidan av myntet. Lindahl berättar att hon känner att hon och landslaget har skapat ett starkt band till de svenska supportrarna – och att hon har fått flera positiva meddelanden.

– Jag tror att vi har väckt en riktig relation till fans som på riktigt stöttar oss och ser igenom sånt som händer där ute, och inte behöver skylla på sina känslor och som kommer att vara med oss i nästa match och nästa turnering. Det är häftigt och det är kraftfullt.

Hon fortsätter:

– Jag har fått så många fina meddelanden från ungdomar som säger att vi är fantastiska och att de vill bli landslagsmålvakter och spela på Friends arena och Ullevi. Det är fantastiskt och den kraften är jag så stolt över att ha kunnat väcka där hemma.

ANNONS

"Boll i rullning"

Lindahl tog efter gjorda intervjuer till sociala medier för att tacka för de fina meddelanden hon mottagit.

"Dagens bästa är ändå att 95% av alla meddelanden skickade till mig idag är fyllda med glädje, kärlek och tacksamhet. Det får mig att känna stor tro på mänskligheten trots de 5% som står för motsatsen. Tack", skriver hon på Twitter.

Lindahl gjorde sin debut för Sverige för 20 år sedan. Den supporterkraft hon har känt det här mästerskapet är något hon inte har upplevt tidigare.

– Det var nytt för mig. Jag har inte märkt på samma sätt förut att man får en relation till folk som går på våra matcher och vi känner verkligen den kraften. Det kommer verkligen att växa och det är så himla coolt. Det är en boll som har satts i rullning, säger hon.

ANNONS