Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler landslagsspelare fortsätter som ledare

HANDBOLL: Fler spelare ur det "leende landslaget" fortsätter på ledarsidan. Åsa Eriksson, Anna Ljungdahl Rapp och Theresa Claesson Andreasson är tre av Sveriges nya förbundskaptener.
Tillsammans har ovan nämnda trio gjort närmare 500 landskamper och de har en herrans massa rutin som Svenska handbollsförbundet är angelägna om att dra nytta av även i framtiden.
Åsa Eriksson och Anna Ljungdahl Rapp ska ha delat ansvar för juniorlandslaget (1988-1999), Theresa Claesson Andreasson ska leda de yngsta, flickor födda 1990.
Förbundet har inte varit speciellt bra på att knyta upp spelare efter avslutad aktiv karriär hittills. Men nu vill man se en förändring.
- Vi har arbetat medvetet en längre tid för att få in fler kvinnor på många olika plan inom förbundet. Det som är ovärderligt för oss är att de här tjejerna har varit med och känt på hetluften själva. Kanske har vi släppt iväg spelarna lite väl lätt tidigare, menar Lasse Tjernberg, landslagskonsulent på förbundet.
Eftersom det inte funnits något direkt urval av kvinnliga tränare på klubbnivå, har det varit svårt för förbundet att rekrytera förbundskaptener med de ledarerfarenheter som krävs.
- I vissa fall spelar det ingen roll, som med de här tre tjejerna. De sitter på en så enorm och ovärderlig rutin. Men samtidigt kommer de inte helt gröna, de går tränarutbildningar parallellt med förbundskaptensysslan och Theresa har lite erfarenhet från att ha tränat klubblag på lägre nivå, säger Tjernberg.
Claesson Andreasson ska plocka fram ett landslag som ska vara färdigt i januari 2007. Hon kommer att ha en grupp ledare omkring sig, exakt hur det ska se ut är inte klart, men tidigare landslagskompisarna Jenny Holmgren och Åsa Lundmark är tillfrågade och intresserade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.