Häckens Joona Toivio, till vänster, missar landskampen mot Sverige den 29 maj. Han spelar cupfinal med Häcken dagen därpå. Det är skälet till att försvararen inte finns med i förbundskaptenens preliminära EM-trupp. Arkivbild.
Häckens Joona Toivio, till vänster, missar landskampen mot Sverige den 29 maj. Han spelar cupfinal med Häcken dagen därpå. Det är skälet till att försvararen inte finns med i förbundskaptenens preliminära EM-trupp. Arkivbild. Bild: Anders Bjurö/TT

Finlands trupp till mötet med Sverige

Finlands förbundskapten Markku Kanerva har presenterat stommen till sin EM-trupp. Där finns inte försvararen Joona Toivio med. Förklaringen: Dagen efter landskampen mot Sverige den 29 maj spelar Toivio cupfinal med Häcken mot Hammarby.

ANNONS

Kanerva nominerade på onsdagen sin 26-mannatrupp till nästa veckas landslagsläger, som avslutas med landskampen på Friends arena på lördagen.

Först den 1 juni måste EM-truppen spikas och registreras hos Uefa, det europeiska fotbollsförbundet.

Om Toivio finns med då, återstår att se.

I och med att den 29 maj inte är ett officiellt landskampsdatum behöver Häcken inte släppa sin försvarare. Ytterligare några spelare som är aktuella för den finländska EM-truppen stoppas av sina klubblag från landskampen mot Sverige.

Helt klart är att allsvenskt (Gefle, Åtvidaberg och Norrköping) bekante Simon Skrabb missar EM på grund av skada.

Elfsborgs Leo Väisänen och Djurgårdens Rasmus Schüller finns med i Kanervas färska trupp och fajtas om EM-platser. Däremot saknas AIK:s Saku Ylätupa.

ANNONS

Finland gör sitt första fotbollsmästerskap och de stora samtalsämnena den senaste tiden har varit hur det är ställt med mittfältaren Tim Sparvs knä och anfallaren Teemu Pukkis vrist.

– Tim har tränat med laget för full maskin redan. Knäet har samlat på sig lite vätska, men det är vanligt efter en sådan operation han gjort. Han är övertygad om att han är i skick på lägret, men förstås måste vi se hur hans knä reagerar på belastningen, säger Kanerva till Svenska Yle.

– Vi får se hur läget och tidtabellen är med Teemu när han kommer. Vi tar inga risker och följer schemat som den medicinska personalen gett. Vi litar på att han kommer bli hundraprocentig, och en liten paus kan ju också göra gott.

EM-genrepet sker mot Estland hemma på Olympiastadion i Helsingfors den 4 juni.

I EM väntar Danmark i Köpenhamn den 12 juni, Ryssland i S:t Petersburg den 16 juni och Belgien på samma plats den 21 juni.

Henrik Skiöld/TT

Fakta: Finlands trupp inför mötet med Sverige

Målvakter:

Lukas Hradecky, Bayer Leverkusen, Jesse Joronen, Brescia, Anssi Jaakkola, Bristol Rovers.

Backar:

Juhani Ojala, Vejle, Leo Väisänen, Elfsborg, Sauli Väisänen, Chievo, Paulus Arajuuri, Pafos, Daniel O’Shaugnessy, HJK, Robert Ivanov, Warta Poznan, Albin Granlund, Stal Mielec, Jere Uronen, Genk, Nicholas Hämäläinen, Queens PR, Nikolai Alho, MTK Budapest.

Mittfältare och anfallare:

Pyry Soiri, Esbjerg, Glen Kamara, Glasgow Rangers, Joni Kauko, Esbjerg, Onni Valakari, Pafos, Rasmus Schüller, Djurgården, Thomas Lam, Zwolle, Tim Sparv, Larissa, Fredrik Jensen, Augsburg, Joel Pohjanpalo, Union Berlin, Lassi Lappalainen, Montréal, Marcus Forss, Brentford, Jasin Assehnoun, Lahti, Teemu Pukki, Norwich.

ANNONS