Vivianne Miedema (vänster) är, trots att hon bara är 22 år, Nederländernas främsta målskytt någonsin.
Vivianne Miedema (vänster) är, trots att hon bara är 22 år, Nederländernas främsta målskytt någonsin. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Finalklara – efter nederländska revolutionen

Skarpare kritik och högre krav. En hårdare verklighet för nederländsk damfotboll? Kanske det. Men framför allt: ett stort steg i rätt riktning för den VM-finalklara nationen. Det är något som har växt de senaste åren – vi tar större kliv än tidigare, säger anfallaren Vivianne Miedema.

ANNONS

Två lag har gått obesegrade genom VM så här långt – och på söndagen gör de upp om guldet i fotbolls-VM.

Men trots att Nederländerna, precis som förhandsfavoriten USA, har vunnit samtliga matcher i mästerskapet så här långt så är det ett kritiserat orangefärgat landslag som kliver ut på Stade de Lyons gräsmatta klockan 17 på söndagen.

Spelet har harvat, matcherna har inte dominerats och den bländande offensiven som ledde till EM-guld för två år sedan har inte kommit upp i samma nivå.

"Vi har blivit mer synliga"

Nederländernas förbundskapten Sarina Wiegman medger att hon känt av en hel del kritik från landets presskår – men antyder att det på ett sätt är ett tecken på en positiv utveckling för damfotbollen.

ANNONS

-Det är den situationen som vi befinner oss i sedan vi vann fotbolls-EM; Vi har blivit mer synliga. En stor del av våra medier är här och de har varit här ända sedan turneringen startade. Det har riktats mer uppmärksamhet mot våra spelare, sade Wiegman på presskonferensen efter semifinalvinsten mot Sverige (1–0 efter förlängning).

-Ja, det har varit en del kritik, men det är en del av våra liv nu. Det är något som vi måste hantera. Vi behöver bara fokusera på vårt spel och försöka bli bättre i varje match.

En som säger sig kunna peka på ett före och ett efter revolutionen inom nederländsk damfotboll är 22-åriga målsprutan Vivianne Miedema.

Stor märkbar skillnad

-Det började hända något redan före (EM i Nederländerna 2017). Jag började spela i landslaget 2013. Mina första landskamper var inför kanske 500–1000 människor. Redan inför EM hade vi fler folk på läktarplats, kanske 5 000–6 000. Då syntes det också på träning att elitnivån i Nederländerna hade höjts, och även också nivån på landslaget, sade anfallaren efter en presskonferens i Lyon tidigare i veckan.

-Framför allt när många spelare började flytta utomlands, jag flyttade redan 2014 (till Bayern München). Vårt landslag blev mycket starkare, och självklart så fick vi hjälp av EM – mycket hjälp. Det är något som har växt de senaste två åren, uppenbart tack vare EM och nu i och med VM, vilket gör att vi tar större kliv än tidigare, fortsätter Miedema

ANNONS

"Ska ni se herrarna eller damerna?"

Och att den intensivare rapporteringen och de kritiska mediebevakande ögonen skapar engagemang på hemmaplan är något som märks av. Åtminstone om man frågar Anja van Ginhoven som är Nederländernas presschef.

-Jag brukar alltid berätta historien om mina bästa vänner som har söner. Om vi i dag säger att vi ska gå och se en landskamp så säger pojkarna "ska ni se herrarna eller damerna?". För fem, sex år sedan skulle de tro att "jaha, de ska se herrlandslaget". I dag växer en ny generation upp, med idén om att damlandslaget också är ett fantastiskt lag. Det är väldigt viktigt.

Pelle Strandman/TT

Lasse Mannheimer/TT

David Hjorter/TT

ANNONS