Fifas attack mot kritiker: "Bara hyckleri"

Det som började som ett tal om stöd till hbtq-personer och gästarbetare vände snabbt till en predikan om kritikers hyckleri. Fifa-ordföranden Gianni Infantino gick till hårt angrepp i sitt tal.
– Vi européer borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar, sade han.

ANNONS
|

Ett dygn återstår innan historiens dyraste och mest kritiserade fotbolls-VM drar i gång. I sitt öppningstal uttryckte Fifa-ordföranden Gianni Infantino något som kan tolkas som stöd åt hbtqi-rörelsen i landet samt till de gästarbetare som jobbat under dåliga förhållanden för att färdigställa VM-arenorna i tid.

– I dag känner jag mig som en qatarier, som en arab, som en afrikan, som homosexuell, som en migrantarbetare, sade han.

Infantino påbörjade sedan en uppläxning av medierna, som han menar varit selektiva i sin rapportering kring mästerskapet. Han kallade dessutom kritiker av mästerskapet för hycklare.

– Vi européer borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar.

ANNONS

– Det betyder inte att vi inte ska peka på saker som inte fungerar här i Qatar. Det finns saker som måste ses över, men de här ensidiga moralpredikningarna är bara hyckleri.

"De vill ha något"

Infantino menar att andra länder bara bryr sig om Qatars gastillgångar.

– Jag behöver inte försvara Qatar, de kan försvara sig själva. Jag försvarar fotboll mot orättvisa. Alla är här för att de vill ha något. Vem bryr sig egentligen om arbetarna? Fifa gör det, fotbollen gör det, och Qatar gör det också.

Han sade sedan att gästarbetarna tjänar långt mycket mer på att jobba i Qatar än de skulle göra i sina hemländer, pengar som de sedan kan skicka hem till sina familjer. En möjlighet han menar inte finns i Europa.

– Vi i Europa stänger våra gränser och tillåter praktiskt taget inga arbetare från de här länderna, som har väldigt låg inkomst, att jobba lagligt – för vi vet alla att det finns många illegala arbetare i Europa som också lever under förhållanden som inte är de bästa, sade han och fortsatte:

– Om Europa verkligen brydde sig om dessa människors öden så skulle Europa också göra som Qatar, och öppna lagliga kanaler där åtminstone några av dessa arbetare skulle kunna komma till Europa och jobba.

ANNONS

"Man överlever utan öl"

Infantino avslutade sitt tal med att be medier att inte avkräva ansvar av spelare och ledare, utan rikta det mot Fifa och honom själv.

– Kritisera mig. Korsfäst mig. Kritisera inte Qatar, gå på mig.

Fifa har bett samtliga deltagande lag att fokusera på fotbollen och att hålla politik utanför VM.

Infantino svarade också på kritiken om att fansen på plats inte längre kan dricka öl i samband med matcher. Beslutet om att ta bort storsponsorn Budweisers öltält kom under fredagen.

– Om det är vårt största problem kan jag lägga mig på stranden och ta det lugnt. Personligen tycker jag att man överlever tre timmar utan öl.

LÄS MER:GP:s krönikör ger sig ut på jakt efter fans – äkta eller inte

LÄS MER:Jag såg rubriken framför mig: ”GP:s krönikör portad från VM”

LÄS MER:Qatar 2022: Dramatik redan före avresan

ANNONS