Sverige kan få färre vilodagar än motståndaren i en eventuell åttondelsfinal i VM i sommar. Arkivbild.
Sverige kan få färre vilodagar än motståndaren i en eventuell åttondelsfinal i VM i sommar. Arkivbild.

Fifa-miss kan drabba Sverige i VM

När damfotbollsexperten Johan Rydén påtalade för Internationella fotbollsförbundet att de gjort fel i samband med VM-lottningen ändrade Fifa sina regler. Därmed kvarstår orättvisorna – och de kan drabba Sverige.

ANNONS
|

Problematiken handlar om slutspelsträdet, vilka lag som ska möta varandra efter gruppspelet. Det största problemet kan drabba Sverige. Vinnaren i Sveriges grupp F, där USA är den största blågula konkurrenten, kommer att ställas mot ett lag från grupp E i åttondelsfinalen. Det laget kommer då att ha fått vila i tre extra dagar, jämfört med laget från Sveriges grupp.

Det lag som slutar på andra plats i grupp F får däremot lika många dagars vila som den kommande motståndaren i åttondelsfinalen. Så med andra ord kan det vara en fördel för Sverige att inte vinna gruppen.

"Blir orättvist"

– Det blir orättvist antal vilodagar mellan matcherna. Både Sverige och USA har skäl att protestera mot det här, som jag ser det. Och faktum är att det kan vara bättre att bli tvåa än etta i Sveriges grupp, säger Rydén till Borås Tidning , där han även är reporter.

ANNONS

Från landslaget har man hört av sig till Fifa, men utan särskilt stort hopp om någon ändring av VM-upplägget.

– Ibland skiljer det sig åt kring hur långa resor och vilodagar man har och det är inte alltid rättvist på det sättet, men man kan tycka att tre dagar är lite väl mycket. Vi har påtalat detta och sagt att vi heller inte tror att USA tycker att det är okej. Vi jobbar dock på som vanligt och förmodar att det kommer att stå fast, säger Domanski Lyfors till Fotbollskanalen.

Kan möta samma lag igen

Ytterligare ett problem är att lag från samma grupp kommer kunna stöta på varandra redan i semifinalen igen, och inte tidigast i finalen som vanligtvis är Fifas princip.

Johan Rydén såg redan när Fifa lottade sommarens VM att reglerna inte följdes. Efter att ha mejlat Fifa kom beskedet – Fifa ändrar inte på lottningen utan på sina regler.

– Ändringarna sammanfaller lite för bra med mina frågor för att det skulle vara en slump, säger Rydén.

Fotbolls-VM spelas 7 juni–7 juli i Frankrike. Sverige ställs mot Thailand och Chile, vid sidan av USA, i gruppspelet.

TT

ANNONS