Fifa-bossen efter rasismen: ”Inför automatisk förlust”

Under lördagen utspelade det sig skandalscener i Italien och England när spelare fick motta rasistiska gester och ljud av fans på läktaren.
Nu har Fifa-presidenten Gianni Infantino uttalat sig och han vill se ett införande av automatisk förlust.

ANNONS

Under lördagskvällen spelade Udinese mot Milan i Serie A. I den första halvleken fick Milans målvakt Mike Maignan utstå rasistiska gester och apljud från Udinese-supportrar. Han valde då att lämna planen och Milans spelare följde efter – och matchen avbröts tillfälligt. Matchen kunde sedan återupptas och Milan vann till slut matchen med 3-2 efter ett sent avgörande.

Tidigare under lördagen fick även Coventry-spelaren Kasey Palmer motta ap-gester från Sheffield Wednesdays supportrar i en match i den engelska andraligan Championship.

”Rasism är en skamfläck”

Efter matchen la Kasey Palmer ut ett inlägg på X där skrev han bland annat:

”Rasism är en skamfläck… det har ingen plats i världen och inte inom fotbollen”.

ANNONS

Efter händelserna har Fifa-presidenten Gianni Infantino gått ut med ett uttalande på Instagram. Där fördömer han händelserna i Udine och i Sheffield samt att de utsatta spelarna har hans fulla stöd.

Vill införa automatisk förlust

I nuläget finns det åtgärder i tre steg vid upprepade rasistiska aktioner: Match stoppad, matchen åter stoppad och till sist matchen avbruten.

Infantino skriver i uttalandet att han vill införa hårdare straff.

”Vi måste införa en automatisk förlust för det lag vars supportrar som gör sig skyldiga till rasism och som orsakar att matchen blir avbruten. Dessutom behöver vi införa en världsomspännande avstängning från arenor och lagföra rasisterna”, skriver han.

LÄS MER:Maignan fick nog av apljuden – klev av planen

LÄS MER:Juvefans skanderade apljud – portas från arenor

LÄS MER:Rasistskandal i Serie A-premiären

ANNONS