Emelie Fast reagerar med förvåning när hon inser att hon är OS-klar efter att ha slagit personligt rekord med drygt två sekunder på 100 meter bröstsim i EM.
Emelie Fast reagerar med förvåning när hon inser att hon är OS-klar efter att ha slagit personligt rekord med drygt två sekunder på 100 meter bröstsim i EM. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fast OS-klar efter jätteskräll: "Helt sjukt"

En ny svensk simstjärna är född. Emelie Fast, 17 år, slog personligt rekord med drygt två sekunder och kvalade in till OS på 100 meter bröstsim i sim-EM.
– Det är helt sjukt, utbrister en tårögd Fast.

ANNONS

Hon gick vidare till kvällens semifinal i EM med fjärde tid på 1.06,64.

Före henne finns lagkamraten Sophie Hansson som på förhand räknades som medaljutmanare. Helsingborgssimmaren gjorde sin näst snabbaste tid i karriären med 1.06,34 och gick till semifinal som trea.

Hon var imponerad och lika överraskad som alla andra över Fasts genombrott.

– Helt makalöst, så roligt, vilken simning hon gör, säger Sophie Hansson.

Redan i Swim Open i april slog Emelie Fast personligt rekord med 98 hundradelar på distansen.

"Svårt att ta in"

Nu sänkte hon sig med ytterligare 2,09 sekunder.

Hon klarade den svenska OS-kvalgränsen – baserat på topp åtta i världen – med två tiondelar.

ANNONS

Men Fast hade allt sjå i världen att förstå att hon ska simma i Tokyo i juli.

– Jag tror inte jag har förstått det ännu, det är svårt att ta in. Jag har velat simma OS sedan jag började när jag var sex år. Jag hade aldrig vågat tro att det skulle bli nu, säger Fast som är klubbkamrat med stjärnan Sarah Sjöström i Stockholmsklubben Södertörn.

Stoppad av åldern

Fast har skapat rubriker tidigare. Redan 2017 kvalade hon in till kortbane-EM, men stoppades för att hon var för ung, bara 13 år gammal.

Hon mästerskapsdebuterade på kortbane-EM 2019, men var förkyld och drabbades av ögoninflammation och slogs ut i försöken.

När han nu gjorde mästerskapsdebut på långbana slog hon alla med häpnad.

– Det är helt sjukt. Jag vet inte vad som hände. Jag bara hoppade i och simmade som jag brukar göra.

Hon har svårt att förklara sin osannolika utveckling de senaste månaderna.

– Jag har tränat så bra de senaste veckorna och jag känner att jag utvecklas för varje dag som går. Det är helt fantastiskt.

Sophie Hansson har också tagit jättekliv under våren. När hon slog svenskt rekord med 1.06,17 i Stockholm i april var det personligt rekord med 1,5 sekund.

ANNONS

Nu gjorde hon ännu en snabb tid.

– Det är det näst snabbaste loppet och jag kände mig ändå ganska seg på hemvägen, så jag är jättenöjd, säger hon.

Arianna Castiglioni, Italien, var snabbast i försöken med 1.05,98. Tre italienskor var bland de fyra bästa, men eftersom högst två från varje land får avancera till semifinal slogs 16-åriga Benedetta Pilato ut trots att hon blev fyra.

Björn Seeliger avancerade vidare till semifinal på 100 meter frisim tack vare den regeln. Hans 48,98 var personligt rekord med nästan fyra tiondelar och han tog sig vidare med 15:e tid.

Rättad version: I en tidigare version var det en felaktig tidsangivelse gällande hur mycket Fast har sänkt sitt personliga rekord. Rätt är 2,09 sekunder.

Ola Palmström/TT

Göran Sundberg/TT

ANNONS