"Fantastiskt kul att klättringen får den chansen"

SM i klättring avgörs i Göteborg under helgen. En sport som växer sig allt större. Och 2020 ser det ut att bli ett stort genombrott – när grenen tar plats i OS. – Fantastiskt kul att klättringen får den chansen, säger Björn Strömberg i Västkustens Sportklätterklubb.

ANNONS
|

Det bjuds på en riktig klättrarfest i Klätterlabbet vid Chalmers under helgen. Tävlande från hela Sverige är på plats i Göteborg under veckoslutet för att deltaga och tävla i fem olika discipliner. Fyra officiella SM-discipliner (lead, speed, boulder, kombinerad) och en inofficiell (dino).

– Vanligtvis brukar man köra olika tävlingar för olika discipliner men den här helgen har vi slagit ihop det och skapat det största klättereventet någonsin i Sverige, säger Björn Strömberg, från Västkustens Sportklätterklubb.

På lördagen var det många som hade tagit sig till klätterlabbet för att bevittna finalen i lead (en disciplin där man klättrar så högt som möjligt). Och enligt Strömberg, som under SM-tävlingen är den som bygger klätterlederna, märks ett ökat intresse för sporten, som dock fortfarande är okänd för många. Men ett riktigt genombrott är kanske inte allt för långt bort.

ANNONS

I augusti tog Internationella Olympiska Kommittén (IOK) beslutet att klättring från och med nästa sommar-OS, i Tokyo 2020, kommer finnas med på programmet.

– Fantastiskt kul att klättringen får den chansen. Sedan är det som med alla andra sporter, att när de kommer fram, syns mer i media och när det blir mer pengar, då kan det också bli problem. Men jag tror att klättringen kan göra det på ett bra sätt, och hitta en bra väg för flera OS i framöver.

Han fortsätter:

– Klättring har varit provgren i OS tidigare men då visades den inte på ett bra sätt. Då blev vi undanskuffade i någon källare någonstans, den fick inte chansen på riktigt. Det hoppas jag att den får nu.

Strömberghar själv klättrat i 17 år och under tio års tid har han varit med i det svenska landslaget.

Vad tror du det betyder för sporten att få vara en del av OS?

– Jag är övertygad om att vi står vid ett vägskäl för klättringen nu var vi ska ta vägen. Många klättrar fortfarande utomhus men jag tror det här kan innebära att fler börjar klättra inomhus.

Och han tror Sverige har goda möjligheter att kunna få med en eller två klättrare redan i Tokyo.

ANNONS

– Hannes Pumanvar femma på VM i kombinerad (lead, boulder och speed räknas samman) disciplin. På tjejsidan har vi Kajsa Rosén. Hon har varit i final i världscupen. Det finns potential och jag tror det finns en god chans att lilla Sverige kan få med en eller två klättrare.

På lördagskvällen tog Hannes Puman hem SM-guldet ilead. Han klarade av att ta sig upp för den 18 meter höga väggen utan att tappa fästet. Det var han ensam om i herrarnas final.

– Jättekul att få vinna. Sista fyra meterna var ganska svåra, då var det tufft, men jag klarade det, skönt.

Han ställer upp i samtliga fem discipliner på SM. Men han siktar längre än att bli bäst i Sverige. Och drömmen om att 2020 få åka till Tokyo och representera Sverige finns där.

– Jag vill till OS. Det är lite osäkert hur upplägget blir men jag ska försöka lyckas nå dit. Det hade varit väldigt roligt.

ANNONS