Fängslade aktivistens son kräver ansvar av fotbollsspelare

Abdullah al-Qahtani, son till den fängslade människorättsaktivisten Mohammed al-Qahtani, vill se att fotbollsspelare som skriver kontrakt med klubbar i saudiska ligan tar ett större ansvar.
I en intervju med DN säger han att spelarna borde sluta skriva på tills de försäkras om att Saudiarabien tar tag i brotten mot mänskliga rättigheter.
– De måste göra sina röster hörda. It’s the right thing to do, säger han till tidningen.

ANNONS

Saudiarabien, med kronprins Mohammed bin Salman i spetsen, har gjort enorma investeringar inom sport. Bland annat har den inhemska investeringsfonden SIF köpt upp flera europeiska fotbollsklubbar, och landet kommer stå värd för fotbolls-VM 2034.

Flera stora fotbollsstjärnor som Cristiano Ronaldo och Neymar har tecknat pengastinna kontrakt med klubbar i den saudiska ligan.

Svenska landslagsspelaren Alexander Isak skrev på för Newcastle efter att den saudiska statliga investeringsfonden tagit över ägandet och köpt 80 procent av aktierna i klubben.

Landet har länge kritiserats när det kommer till mänskliga rättigheter, och har frekvent motarbetat kritiker. Ibland dem ekonomiprofessorn Mohammed Fahad al-Qahtani, som suttit fängslad sedan 2013 för att ha startat en människorättsorganisation som verkar för fängslade och dömda saudiers rättigheter.

ANNONS

Ställer krav på Alexander Isak

Nu vill hans son Abdullah al-Qahtani se ett större ansvarstagande hos de fotbollsstjärnor som väljer att gå över till landets klubbar, och att de vägrar skriva på innan de fått skriftlig försäkran på att landet tar tag i brotten mot mänskliga rättigheter.

– Efter det kan de säga ja. Jag har inga problem med att stora spelare kommer och spelar i mitt land. Men de måste säga någonting, säger han till DN.

När Abdullah al-Qatani får frågan om vad han skulle säga till Alexander Isak om han träffade honom, svarar han:

– Jag skulle säga att han definitivt måste stå upp och tala om övergreppen som den saudiska regimen begår. De måste göra sina röster hörda. It’s the right thing to do.

LÄS MER:Saudi tar över fotbollen – med 300 sponsoravtal

LÄS MER:Källström ny fotbollschef på Svenska fotbollförbundet

LÄS MER:Janne Andersson hyllade Anna Lagerquist – via Claes Hellgren

LÄS MER:Høgmo och Gustafson uppges lämna BK Häcken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS