Förfalskade dokument efter dopingen – får jättestraff

Etaferahu Temesgen Wodaj testades positivt för bloddoping i Kanada förra året efter ett personligt rekord i marathon. Men löparessets straff blir bra mycket längre än en normal dopingavstängning.

ANNONS
|

Den etiopiska löparstjärnan Etaferahu Temesgen Wodaj har hunnit fylla 30 år och var mer eller mindre på toppen av sin karriär förra året. Hon slog bland annat ett personbästa på maraton med tiden 2.27,21 och slutade åtta i loppet som gick i Toronto.

Men det fanns en anledning till formtoppen i Kanada, där personbästat slogs.

Etaferahu Temesgen Wodaj testades nämligen positivt för att ha bloddopat sig med epo.

LÄS MER:Johnsson: ”Det är liv och död det handlar om”

Ett bloddopingsbrott brukar i normala fall leda till fyra års avstängning, men Etaferahu Temesgen Wodaj kommer få vänta bra mycket längre än så på att få tävla igen, om hon bestämmer sig för att göra en comeback.

ANNONS

Etiopiskan har nämligen stängts av i hela tolv(!) år. Det här rapporterar SportExpressen om.

Angav obefintlig läkare

Anledningen är enligt tidningen att Temesgen Wodaj hävdat att hon fått epo utskrivet till henne av en läkare på grund av en sjukdom. Hon ska därefter ha skickat in ett läkarintyg för att bevisa sitt påstående.

LÄS MER:Nya verkligheten – coachar i tystnad

Bekymret för löparstjärnan var bara att friidrottens integritetsenhet utredde saken och insåg ganska snabbt att den läkaren som angetts i intyget inte alls var någon läkare och Wodaj fanns inte med i några patientlistor. Dokumentet var med andra ord förfalskat.

Kombinationen av dopingbrottet och det falska läkarintyget gör därför att långdistanslöparen nu är förbjuden att tävla fram till 2032.

ANNONS