Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: DANIEL STILLER
Bild: DANIEL STILLER

Förbundet jublar över stortävlingen: "Ser en otrolig glädje"

För andra året i rad avgörs Scandinavian Invitation på Hills i Mölndal.
Det får Göteborgs golfförbund att jubla.
– Jag tror utan tvekan att det här bygger på intresset för golf i regionen, säger ordförande Richard Norling inför tävlingen.

Efter 22 års väntan fick Göteborgsregionen i fjol arrangera en Europatourtävling igen när Hills Golfklubb i Mölndal stod som värd.

På torsdagen är det dags på nytt.

Att stortävlingen återigen har landat i 031-land får Göteborgs golfförbund att jubla.

– Det är ett fantastiskt tillfälle för alla i området att i år igen få se världsgolf. Man ska inte underskatta den kraft som det blir när man får chansen att se de här världsstjärnorna, det är stort för Göteborgs golfare, säger ordförande Richard Norling.

"Det lyfter tävlingen"

Han tror också tävlingen och alla skriverier runt den bidrar till att fortsätta bygga golfintresse i i regionen.

– Det tror jag. Utan tvekan. All uppmärksamhet för golfen är bra. Det väcker intresse. Sedan är det klart att många i publiken på tävlingen kanske redan är frälsta, men jag tror att det är en del golfare som har slutat som kanske blir sugna att börja spela igen.

Norling tycker att golfpulsen i regionen höjdes ytterligare i takt med att det blev klart att svenskhoppen Alexander Norén och Henrik Stenson tackade ja.

– Det gör väldigt mycket. Det lyfter tävlingen och intresset ett snäpp till. Nu är det ett startfält som göteborgarna verkligen bryr sig om. Det finns nog ingen golfare i distriktet som inte är medveten om att vi har en stor tävling här.

"Ställer upp helhjärtat"

Precis som i fjol är engagemanget hos många av regionens andra klubbar stort.

– Klubbarna ställer upp helhjärtat i år också. Det har inte varit så stora problem med volontärer, det är väl nästan så att det är alldeles för många som vill vara med och bidraga, säger Norling och skrattar.

– Vi ser en otrolig glädje hos många att vi får ha det här arrangemanget två år i rad. Det är jättekul.

Förra året hade golfförbundet en egen monter på plats uppe på Hills. Så blir det inte i år. Däremot kommer de, som ett gemensamt initiativ mellan Svenska golfförbundet och Göteborgs golfförbund, att dela ut stegräknare till publiken uppe på Hills under tävlingens två första dagar. Det här som en del i projektet "Golfnyttan", som handlar om att golfen ska ge goda effekter i samhället.

– Golfnyttan handlar inte bara om att göra saker för golfarna utan också för publiken. Golfpubliken är en av de få idrottspublikerna, kanske den enda, som rör på sig samtidigt som de tittar. Så det här blir en hälsogrej och en undersökning med fokus på att det inte bara är spelarna utan också publiken som rör sig. Så det är bara för åskådarna att gå och hämta! Vi har tre elever från Katrinelunds golfgymnasium som kommer finnas på plats och dela ut räknare och som man sedan kan avrapportera sina siffror till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.